Ликопенът – пигментът, който дава червения цвят на доматите, може да има голям принос в превенцията на патологии, свързани със затлъстяването, като например диабета от втори тип.
Това смятат учени от Националния институт за агрономически изследвания в Марсилия.
В свой доклад, цитиран от АФП, те посочват, че ликопенът, присъстващ и в други червени плодове и зеленчуци, притежава антиоксидантни и антивъзпалителни свойства.
Освен това обаче хората, които консумират много храни с ликопен, имат по-малко натрупвания на излишни мазнини в организма си, както и по-правилна структура на тялото.
Ето защо учените свързали свойствата на ликопена с функционирането на мастната тъкан.
За да проверят хипотезата си, изследователите са провели опити с мишки, които подложили на богата на мазнини диета и след това проверили въздействието на ликопена. Веществото намалило появата на някои протеини, които влияят върху свойствата на организма да натрупва мазнини, тоест задържат мазнините.
При случаите на затлъстяване е характерно производството на големи количества от именно тези протеини, което представлява в известна степен хроничен възпалителен процес. Той би могъл да доведе до резистентност към инсулина, или най-разпространената форма на диабет тип 2.