Антиоксидантът ресвератрол от червеното вино, фъстъците и горските плодове може да помогне срещу свързаното с възрастта намаляване на паметта, съобщи в. Daily Express, позовавайки се на американски учени.
Проф. Ашок Шети от тексаския университет A&M изследва ефекта на ресвератрола върху хипокампуса на застаряващи плъхове. Експериментите му показаха, че антиоксидантът предизвиква очевидно подобрение на паметта и настроението.
Учените се надяват, че същото може да важи и за хората, дори и вече да са засегнати от болестта на Алцхаймер.
При плъховете, получавали ресвератрол, растежът на нови неврони почти се удвоил. Значително се увеличили фините кръвоносни съдове, понижило се хроничното възпаление в хипокампуса.
"Изследването дава нови доказателства, че приеманият на средна възраст ресвератрол може да доведе до по-добра памет на старини", каза проф. Шети.