Разпространената в цял свят практика на прибавяне на хлор към питейната, чешмяна вода може да се окаже опасна за човека. Поне това сочат резултатите на скорошно проучване, направено в Ню Йорк.
Според експертите, хлорът във водата довежда до различни видове алергии – към околната среда и към храната.
Екипът от колежа "Алберт Айнщайн" в Бронкс стига до това заключение, след като наблюдава връзката между хлорираната вода и алергиите към храни сред различни групи от населението.
За да бъдат акуратни в своите изследвания, учените използват подробни данни от американското Национално здравно и хранително проучване, случило се между 2005 и 2006 година.
Те откриват, че за възрастни индивиди с високо съдържание на дихлорофенол в урината наличието на алергии е много по-вероятно, отколкото при хора с ниско съдържание на химикала.
Всъщност не само водата съдържа хлор. Той в изобилие се открива в пестицидите и хербицидите, които се използват в отглеждането на плодове и зеленчуци.
Според авторите на изследването, именно хлорът в храната е основният виновник за появата на алергии.
По данните на американските Центрове по превенция на заболяванията, има ръст от 18% на хранителни алергии в периода 1997-2007. Едно на четири деца днес има този здравословен проблем.
Ето защо е важно да следим от къде идват свежите растителни продукти на нашата трапеза, колкото и трудно да изглежда това.
Съществуват и специални водни филтри, които пречистват течността на живота от вредния хлор.
Още любопитни новини от Kulinar.bg:
Ние изяждаме храната, или храната изяжда нас
Най-чаровният британски готвач