Ефектите на шоколада върху здравето на хората ще бъдат изследвани от учените през следващите четири години.
Много се изписа и каза за ползите на шоколада върху здравето. Ново проучване, което ще се проведе през следващите четири години, може да изясни дали всички тези приказки около сладкото лечение са наистина обосновани. Изследването ще проследи дали високите дози от какаови флаваноли могат да предотвратят инфаркти и инсулти.
18 000 мъже и жени от Сиатъл и Бостън ще бъдат включени в проучването. Част от участниците ще приемат 750 милиграма какаови флаваноли, еквивалент на около пет парченца тъмен шоколад, а другите ще са на плацебо доза. Вместо истински шоколад, изследваните ще си набавят дневната доза чрез хапчета. Изследването ще проследи здравето на хората от двете групи и ще сравни резултатите.
Това проучване е уникално не само заради големия си мащаб, но и заради добрата постройка и резултатите, които има за цел да потвърди или опровергае. Фокусът върху какаовите флаваноли, а не върху шоколадовите блокчета като цяло, ще помогне на изследователите да разберат по-добре как хората да поддържат нормално кръвно налягане, да се предпазят от сърдечно-съдови заболявания и да контролират нивата холестерола.
"Проучването ще бъде първият голям тест на какаовите флаваноли, които в предишни малки проучвания са показали ползи за кръвното налягане, холестерола, здравето на артериите и сърцето", казва Мерилин Марчионе.
"Вие няма да получите тези защитни флаваноли в повечето от бонбони на пазара", казва д-р ДжоАн Менсън, завеждаща превантивната медицина на женската болница в Бостън. "Какаовите флаваноли често се разрушават при обработката и не могат да се очакват същите ползи на антиоксидантните съединения, открити в естественото какао".
Изследователският екип също така ще разгледа действието на мултивитамините за предотвратяване на рак.
"Какаовите флаваноли и мултивитамините са две от най-перспективните и вълнуващи хранителни съставки. Това проучване е естествената следваща стъпка в усъвършенстването на нашето разбиране на техните потенциални ползи", казва д-р Менсън, водещ изследовател на проучването.