Изследователите от Университета в Отаго, Крайстчърч са установили, че кивито е естествен източник на витамин С и значително превъзхожда пречистените добавки, съдържащи витамина.
Учените изучавали кивито като източник на витамини C и установили чрез опити с мишки, че при консумация на киви се приема пет пъти повече витамин С, колкото ако се пият пречистени добавки с витамина.
Изследването е публикувано наскоро в американския вестник по клинична храненето, цитирано от medicalxpress.
Водещият изследовател на изследването казва, че човек се нуждае от витамин С във всички телесни тъкани и органи, за да бъде здрав. Телата ни не могат да произвеждат витамина и ние трябва да го получава чрез храната си. Той е достъпен и в пречистена форма и най-често се консумира във вид на добавка.
В експеримента учените тествали мишки с дефицит на витамин С, като ги хранели в продължение на месец с киви и с еквивалентно количество чист витамин С.
Мишките, хранени с плодовете, абсорбирали витамин С много по-ефективно, отколкото тези, които приемали пречистената добавка. Това кара учените да твърдят, че има нещо в плодовете на кивито, което подобрява усвояването и задържането на витамин С.
Авторът на проучването твърди, че резултатите от тестването на мишките имат важно значение за храненето на човека.