Яжте шоколад - това съветва ново изследване, според което значителната консумация на шоколад намалява риска от сърдечносъдови увреждания, съобщава БТА.
Д-р Оскар Франко и колегите му от Кембриджския университет анализирали резултатите от предишни проучвания, за да преценят какъв е ефектът от консумацията на шоколад върху риска от инфаркт и инсулт. Учените анализирали резултатите от 7 проучвания, обхванали над 100 000 участници, някои от които били засегнати от сърдечни болести.
За всяко проучване било направено сравнение между участниците, консумирали най-голямо и най-малко количество шоколад. Пет проучвания показали, че голямата консумация на шоколад влияе благотворно върху риска от сърдечносъдови увреждания.
Учените констатирали, че голямата консумация на шоколад е свързана с 37-процентно намаляване на риска от сърдечносъдови увреждания и с 29-процентно понижаване на риска от инсулт в сравнение с малката консумация на лакомството.
Учените обаче не открили значимо намаляване на риска от сърдечна недостатъчност. В рамките на проучванията не е имало разграничаване между млечен и черен шоколад.
Резултатите от изследването бяха представени на конгрес на Европейското дружество по кардиология в Париж.