Катедрата по химия към Медицинския университет и Института по рибни ресурси във Варна са извършили изследване, което доказвало, че в черноморската риба в българските териториални води нямало опасна концентрация на тежки метали или устойчиви замърсители.
Данните представи доц. Мона Станчева на среща с производители и риболовци от региона, отбелязва БТА.
Учените са анализирали безопасността на рибите като храна в продължение на 5 години, като са вземали проби по цялото Черноморие.
Изследвани са 10 вида риби, сред които цаца, калкан, сафрид, паламуд, кефал, заргана. Данните показвали, че концентрацията на тежки метали и пестициди в тях била абсолютно в допустимите граници и стойностите били доста по-ниски в сравнение със средиземноморските видове риба.
Доц. Мона Станчева каза още, че са извършвани изследвания и на миди, като проби са вземани и от Варненския залив. По думите ѝ концентрацията на отровни тежки метали или устойчиви замърсители в мекотелите също била в рамките на допустимото.