Влизат в сила правилата за производството на органично вино в ЕС

За изготвянето на регламента се заговори още от 1991 година

по статията работи: Деляна Петкова | 01.08.2012 | 12:34

От днес, 1 август 2012 г., влиза в сила регламентът с подробни правила за производството на биологично вино в ЕС, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Правилата бяха публикувани в Официалния вестник на ЕС още през март. 

Идеята за създаване на специфични правила при производството на органично вино е от 1991 година. Тогава е написан и първият регалманет за биологичното производство в ЕС.

В началото на годината Комисията по биологично земеделие прие новите правила. Тогава експертите посочиха, че основните конкуренти на Европа в това отношение - САЩ, Австралия и Чили имат подобни регламенти още от 2000 година насам.

Създването на определени правила за европейските производители обаче никак не беше лесно, тъй като вино на Стария континент се произвежда в много различни една от друга географски области, с различни традиции, датиращи от древността.

Освен това беше трудно да се създаде определение за органично вино, признават чиновниците и допълват, че то трябва да отразява автентичността на прилаганите практики.

Съгласно разпоредбите на новия Регламент № 203/2012, биологичното вино е произведено от биологично грозде при прилагане на определени технологични практики. Новите изисквания са свързани с прилагане, при ограничени условия, на някои енологичните практики и процеси, които са широко разпространени и за сега нямат алтернатива като: топлинна обработка, филтриране, обратна осмоза, използване на йоннообменни смоли.

Изключени са практики, които са подвеждащи по отношение на истинската същност на биологичното вино или концентрация със студ, намаляване на алкохолното съдържание, десулфитиране чрез физични методи, електродиализа и използване на катионни обменители.

В специална глава от Регламента са описани разпоредби за максималните граници на влаганите във виното сулфати с 50 мг/л по-ниски в сравнение с конвенционалните вина за червено, бяло и розе при съдържание на остатъчна захар, по- ниско от 2 г/л, за всички останали вина има намаление от 30 мг/л, в сравнение с конвенционално произведените вина.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Страсти в Тоскана 4 тв филм /13...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Ал Хайба тв филм /4 епизод/ (12)
  • 00:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Колко ми даваш?" - забавно куиз...
  • 22:30 "От местопрестъплението: Маями" -...
  • 23:30 bTV Новините - късна емисия
  • 00:00 "Спирала" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:00 "Свръхестествени имоти" - сериал,...
  • 01:45 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:30 "Хавай 5-0" - сериал, сезон 10
  • 22:30 Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 3
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 2
  • 01:00 "Черният списък" - сериал, сезон 7
  • 02:00 "Врагът отблизо" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.