Компостирането на храна набира популярност в САЩ

Само във Сан Франциско за 15 г. са компостирани 835 хил. тона хранителни отпадъци

по статията работи: Георги Георгиев | 26.04.2011 | 16:01

Ресторантьорството безспорно е един от бизнес секторите, в които отпадъците са неизменна част. Всъщност в общия случай храната, която заведенията купуват и приготвят, е повече, отколкото клиентите могат да консумират.

Какво се случва с тази храна, която остава? Отива на боклука, естествено. Там, където от нея няма полза. В САЩ обаче набира популярност нова практика, която намира отговор и на този проблем, пише в. "Ю Ес Ей Тудей". Това е компостирането.

Компостирането е естествен процес, чрез който се осъществява контролирано разграждане на органични материали (каквито са храните), като крайният материал е хумусоподобен материал т.е почва.

Промяната на мисленето в САЩ вече се забелязва, твърди Майкъл Осман, изпълнителен директор на Асоциацията на зелените ресторанти. В Калифорния доста общини прокараха наредби, с които задължават намаляването на отпадъците, складиращи се на сметища. Това принуждава особено ресторантите да търсят други начини за изхвърляне на боклука и компостирането идва като естествен отговор.

Типичен пример за развитие е Сан Франциско – през 1996 г. там започва пилотна програма за компостиране, през 2001 година програмата става доброволна, а през 2009 година е вече задължителна, особено за 5-те хил. ресторанта на града. За 15 години са компостирани 835 хил. тона хранителни отпадъци.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 d.krumova _ 26.04.2011 | 16:52
Хората са напред, вече са измислили как да рециклират почти всичко – от пластмасови бутилки до органични отпадъци и строителни материали. Ние все още си хвърляме боклука от терасите, кофите за разделни отпадъци са само никому ненужен и неизползван по предназначение градски декор и се чудим на кое бунище да извозим мизерията си.
2 Мариана . 26.04.2011 | 16:15
Това си е повод за гордост от страна на американците! По последни проучвания 28% от боклука на едно домакинство са именно хранителните отпадъци. Радостното е, че компостирането е възможно и у нас и то с подръчни средства, желание и наличието на двор. :) Има една доста интересна и полезна книжка по темата и то на български - „Компостирането – лесно и практично“.
1 Илиян Илиев 26.04.2011 | 16:07
Означава ли това, че в Сан Франциско към всеки ресторант има по 1 декар прилежаща площ където да се разлагат неизядените храни ?

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.36 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.