Половината храна, произведена в света, завършва живота си на боклука. Храната, равняваща се на два милиарда тона, се изхвърля, защото най-често се разваля, показва британско изследване.
Според Института по машинно инженерство загубите са следствие от лошото съхранение на продуктите, продажбите до последната възможна дата, както и заради склонността на потребителите да се презапасяват.
Между 30 и 50% от общо четирите милиарда тона храни, които се произвеждат в световен мащаб годишно, всъщност се пропиляват. Половината от храната, която се купува в Европа и в САЩ се изхвърля – "потресаващ" факт, както го определи д-р Тим Фокс от изследователския екип.
"Тази храна би могла да се използва за нуждите на нарастващото население, за тези които днес страдат от глад", коментира д-р Фокс пред BBC.
Изхвърлянето на такива количества храна на практика показва, че се пропилява и използването на земеделската земя.
Губят се и огромни количества вода от общо 550-те милиарда кубични метра, които се използват годишно за напояване на посевите, голяма част от които така и не стигат до масите на хората.
Според учените нуждите от вода за производство на храни може да достигнат между 10 и 13 трилиона кубични метра годишно до 2050 г.
По данни на ООН пък до 2075 година световното население ще достигне 9,5 милиарда души, т.е. ще има към 3 милиарда повече гърла за хранене.
Изследването показва още, че до около 30% от зеленчуците във Великобритания изобщо не стигат до продажба, заради външния им вид.