Увеличават квоти за улов в Балтийско море през 2012 година

Ще може да се лови повече треска и херинга, но квотите за сьомга намаляват

по статията работи: iNews.bg | 15.09.2011 | 18:21

Европейската комисия (ЕК) публикува рибарските квоти за Балтийско море през 2012 година. На базата на препоръките на учените Комисията увеличи количеството на рибата, която може да бъде уловена. Става въпрос основно за балтийската треска и два вида херинга.

Намаляването на пасажите от сьомга обаче налага ограничения, уточняват от Комисията. Ще бъдат намалени и броят на дните, разрешени за риболов.

Целта на квотите е риболовът в Балтийско море да бъде икономически изгоден, но в същото време щадящ околната среда. Квотите се определят след анализи от учените и техните препоръки.

Конкретните размери на квотите са – количеството треска, което може да бъде уловено се увеличава с 15% (до 67,8 хил. тона) за балтийската треска в източните части на басейна и с 13% (до 21,3 хил. тона) в западните части на часейна.

Уловът на херигата се увеличава с близо 1/3 до 20.9 хил. тона в западните части и с 2% до 106 хил. тона в Ботническия залив. В залива на Рига обаче няма данни за стабилизиране на пасажите и затова там уловът всъщност се ограничава.

Намаляват се и квотите за улов на сьомга – с 80% в целия басейн и с 30% за водите около Финландия.

С 26% до 213 хил. тона намаляват и квотите за улов на цаца.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Живка Илиева 16.09.2011 | 09:51
Ключът към решаването на този проблем отново е във всички нас, които правим всеки ден своя избор какво да сложим на масата си или не. Както съветват от Грийнпийс – трябва да проявяваме достатъчно екологично съзнание в търсенето на риба и така можем да окажем огромно влияние върху защитата на много видове. „Зеленото“ движение има списък с застрашените видове риба, които е добре да избягваме - http://www.greenpeace.org/usa/en/campaigns/oceans/seafood/red-fish/ Естествено най-потърпевши към момента са сьомгата и различните видове риба тон, така популярни в съвременната диететика.
1 Мариана . 16.09.2011 | 09:41
Промиването на хорските мозъци с разни остарели схващания за здравословно хранене, доведе до критично намаляване на много видове риба. Да се храниш с риба БЕШЕ здравословно, докато и това не се превърна в едно фермерско производство, в което дивата риба се използва за храна на произведената в стопанствата, а в резултата на замърсяването на океаните повечето риби съдържат високи нива на живак, в това число сьомга и риба тон.

ТВ програма

Кино

  • Сега Азбука на любовта игрален филм...
  • 17:00 Това го знам детско куиз шоу
  • 18:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 С БНТ завинаги
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • Сега "Бригада Нов Дом" - социален проект...
  • 16:00 "bTV разказва" - документална...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:40 "Защо, господин министър?" -...
  • 20:00 "Гласът на България" - музикално...
  • 22:20 "Бандата на Оушън 3" - трилър,...
  • 00:50 "Марихуана" - комедия, криминален,...
  • Сега "Как да се влюбиш до...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
  • 20:00 "Пееш или лъжеш" (премиера) -...
  • 22:00 "Кingsman: Тайните служби" - с уч....
  • 00:50 "Пътищата на живота" - с уч. на...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.