"Ласкава" - устойчив десертен сорт праскова

Нова стъпка към отглеждането на екологично чисти плодове направиха българските агрономи

по статията работи: Теодора Пенева | 19.04.2012 | 14:12

Нова стъпка към отглеждането на екологично чисти плодове направиха българските агрономи. "Ласкава" е името на устойчив десертен сорт праскова, който учените от Института по овощарство в Пловдив са разработили.

Създателите на прасковата са доц. д-р Аргир Живондов, доц. д-р Стоян Дъбов и агр. Юлия Божикова.

От Econ.bg се обърна за подробности към д-р Живондов, който разказа какви са отличителните белези на хибридната овошка.

За създаването на "Ласкава" са смесени гените на два други вида праскови, с латински наименования Prunus persica и Prunus ferganensis. Сортът е получен чрез двукратно свободно опрашване на отбрани хибриди от родителската комбинация "Хале" ("Елберта" и "Ферганский желты"). С други думи - избрани са най-добрите популации след кръстоската на двата родителски сорта.

Отличителните белези на новия сорт са, че плодовете му са много едри – с приблизителен диаметър 77 милиметра и със средно тегло 230 грама. Месото им е ярко жълто, сочно и с балансиран сладко-кисел вкус. Освен това се отделя лесно от костилката.

Търговският вид на прасковите се допълва от характеристиките на обвивката й – карминово червена и умерено мъхеста.

По-важното от земеделска гледна точка е, че сортът е устойчив на една от най-разпространените сред овощните култури болести – браншеста мара. Дървета "Ласкава" са отглеждани в колекционно насаждане, заедно с други сортове праскови, чувствителни към заболяването и създаващи общ инфекциозен риск. В резултат, при новите хибриди не са забелязани никакви симптоми на болестта.

Това на практика прави производството на сорта много по-евтино. Пръсканията срещу болести се свеждат до минимум, тъй като устойчивостта на прасковите е генетично заложена.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


29 Kremena kremi 19.04.2012 | 19:34
28 Рени Чен 19.04.2012 | 17:22
27 Рени Чен 19.04.2012 | 17:21
вредители, мана...
26 г-жа Тенджеркова 19.04.2012 | 16:50
За това ли пак се връщаме към древните сортове, които си остават най-усточиви. Ще ти дам пример с лимеца.
25 malko kretenche 19.04.2012 | 16:31
много обичам и нектарини
24 malko kretenche 19.04.2012 | 16:29
"Ласкави" ще излязат
23 malko kretenche 19.04.2012 | 16:28
Ама чакай малко, такива съчетания са се правили от години, на сортове които днес обичаш
22 malko kretenche 19.04.2012 | 16:28
устойчив на климатични условия може би:)
21 Mary Bloody 19.04.2012 | 16:27
Щом става въпрос за хибрид, мерси!
20 malko kretenche 19.04.2012 | 16:27
Йее много обичам прасковки!
19 София Павлова 19.04.2012 | 15:38
дявол го взел, какво значи устойчив!?
18 tiha paranoq 19.04.2012 | 15:36
Химиците са ги оплодили както си трябва :)
17 tiha paranoq 19.04.2012 | 15:32
Нали :)) Някоя сочна и голяма :)
16 tiha paranoq 19.04.2012 | 15:31
Хайде да видим - какво ще излезе от това в крайна сметка :)
15 feqta nazubkite 19.04.2012 | 14:56
Как обичам праскови- дайте ги насам :Д
14 pushit realgood 19.04.2012 | 14:44
малко странна работа!
13 Емилия ОтЛьонеберя 19.04.2012 | 14:42
а на мен шоколад
12 Емилия ОтЛьонеберя 19.04.2012 | 14:42
като чуя устойчив и нещо почва да ме съмнява
11 Никита Т 19.04.2012 | 14:38
що бе, ще си посадим, колко му е. дори да не е масово, пак си е нещо.
10 tazmaniiskiq dqvol 19.04.2012 | 14:31
Малеее....сега как ми се приядоха прасковкии :)
9 луда гъба 19.04.2012 | 14:26
да,той се превръща в прасковена огнена вода!
8 луда гъба 19.04.2012 | 14:25
Умирам за сурови праскови...
7 траян тодоров 19.04.2012 | 14:24
е, недей бъди черноглед
6 траян тодоров 19.04.2012 | 14:23
има и недесертен сорт праскова явно
5 chavdar tashev 19.04.2012 | 14:23
Няма как да е ГМО,а и била едра разправят.
4 Angel Gergov 19.04.2012 | 14:21
Хубаво е,че са селектирали този нов сорт,но като знам колко зле ние е земеделито и че внасяме почти всичко основно от вън,май няма да можем много да се възползваме от новия сорт.
3 Елемаг Електриков 19.04.2012 | 14:17
хм, сигурна ли си?
2 Никита Т 19.04.2012 | 14:17
Понеже ми се иска да я опитам, предпочитам да повярвам на това -"Сортът е получен чрез двукратно свободно опрашване на отбрани хибриди от родителската комбинация "Хале" ("Елберта" и "Ферганский желты"). С други думи - избрани са най-добрите популации след кръстоската на двата родителски сорта."
1 Елемаг Електриков 19.04.2012 | 14:14
пак някакво ГМО?

ТВ програма

Кино

  • Сега Ал Хайба тв филм /8 епизод/ (12)
  • 00:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:40 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:15 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:10 История.bg /п/
  • 04:10 Арт детектив /п/
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Книга на книгите 2 анимационен...
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 00:00 "Добрият доктор" - сериал, с.6, еп.2
  • 00:50 "Спирала" - сериал, с.3, еп.9
  • 01:45 "Приятели" - сериал
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • Сега "ФБР" - сериал, сезон 3
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 2
  • 01:00 "Черният списък" - сериал, сезон 7
  • 02:00 "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.