Български учени създадоха нов сорт пипер за мелене

Характерното за него е, че е с много високо ниво на багрилата

по статията работи: Андриян Георгиев | 27.08.2011 | 12:43

Създаден е нов сорт пипер за мелене с високо качество, съобщи доц. д-р Стойка Машева, директор на Института по зеленчукови култури "Марица" в Пловдив.

Цветът му е между тъмнокафяво и червено. Характерното за него е, че е с много високо ниво на багрилата.

Оказва се, че това е важно за червения пипер. Обикновено всички пипери имат високо съдържание на витамин C и на багрила, които са антиоксиданти. Те са веществата, които предпазват от злокачествени заболявания.

Новосъздадения сорт пипер ще се ползва за получаване на пудра, млян пипер за готвене и е с много добри показатели, уточни доц. д-р Машева, цитирана от агенция "Фокус".

Неговите чушки са висящи надолу.

Обикновено при другите пипери за мелене по-голямата част от плодовете им са стърчащи нагоре и са изложени на слънцето, посочи директорът на института. При тях се получават слънчеви пригори, петна и т.н., докато при новооткрития сорт тези негативни ефекти не се образуват. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Свежка . 29.08.2011 | 13:32
Недейте така, бре! Учените от Института по зеленчукови култури в Пловдив са толкова производителни – супер пиперът е само едно от творенията им. Хората са създали и първия сертифициран български сорт броколи :) А миналата година родиха и нов сорт чери-домат! (ох, как обичам тези сладки доматки нарязани на ситно и смесени със зехтин и босилек върху хрупкаво хлебче). Вижте каква бурна творческа дейности кипи. Както се казва на български – ашколсун!
3 Криси Митева 29.08.2011 | 12:20
d.krumova _ , харесва ми как го каза, че българския тучен е нещо за което само сме чували, но не сме имали честта да го видим:)) Някъде скрит в тъмните научни коридори на БАН, той все пак се е възродил като Феникс от пепелта! ;) И то с какво невероятно научно откритие - за чушки! :) Супер просто, но все е нещо на фона на нищото досега!
2 Силвия Димитрова 29.08.2011 | 10:41
Ако не се бъркам, този нов сорт пипер трябва да се произвежда от т.нар. „шоколадови чушки“, кръстени на характерния им цвят на син домат и сътворени в същия институт след 14-годишни усилия. Дали предпазва от заболявания, те първа ще разберем, но този сорт се характеризирал с повишен добив, което е доста рентабилно. Българските учени може и веднъж на сто години да създадат нещо, но това нещо ще е много хитро и ще носи голям келепир:)
1 d.krumova _ 29.08.2011 | 10:31
За втори или трети път попадам на новина за постижение на наши учени. Това е толкова рядко явление, че обичайната реакция на читателят би била „Ай сиктир! Не може да бъде.“ Така се получава, понеже българският учен се е превърнал в абстрактно понятие, граничещо с вярата в Христос – никой не то е виждал, но всички вярват в него и знаят, че го има (под някаква форма). Така че – браво, български учени! Искрено се надявам, че преди да настъпи следващия ледников период, ще сте направили още едно сензационно откритие.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Отблизо
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Арена спорт
  • 13:15 Зала на славата: Светла Златева и...
  • 13:30 Българското село
  • 14:00 Малки истории
  • 15:00 Уча, зная и играя детско шоу
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Бетовен става известен" - комедия,...
  • 14:30 "Бригада Нов Дом" - социален проект...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "В света на любовта" - с уч. на...
  • 14:15 "Шоколадови сърца" - с уч. на...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.