Говеждо изцяло създадено от стволови клетки

За първи път ще бъде дегустирано днес

по статията работи: Гергана Златкова | 05.08.2013 | 10:35  2 Виж всички снимки
Говеждо изцяло създадено от стволови клетки
Милена Димитрова/Chivas Gourmet Salon 2012

Днес в британската столица за пръв път в историята ще бъде изядено парче месо, изцяло създадено от стволови клетки, съобщава ИТАР-ТАСС.

Парчето говеждо месо е с тегло 141 грама. То бе отгледано в университета на град Маастрихт в Холандия от професор Марк Пост.

Днес, в един от ресторантите на Лондон, чието название се пази в тайна, изкуствено отгледаното парче месо, чиято цена се оценява на 250 хиляди британски лири (около 380 хиляди долара), ще бъде изпечено и консумирано.

Отначало бе планирано култовият стек да бъде приготвен от майстор-готвача Хестън Блументал, но впоследствие ситуацията се промени.

Над тигана ще застане самият професор Марк Пост.

Отговорната мисия да дегустират историческото парче месо ще бъде поверена на двама журналисти доброволци.

Ястието е създадено от 3000 пласта изкуствено говеждо, получено от стволови клетки на едър рогат добитък, информира БТА.

Тези пластове са били съединени с култивирани по същия начин клетки и след  това са били смлени.

За да се придаде на стека обичайния вид на месо, той е бил оцветен с хранителни бои. В бъдеще специалиститепланират да създадат миоглобин, който да придава на месото характерния му червен цвят. 

Учените се надяват, че откритието им ще помогне да бъде удовлетворено растящото в цял свят търсене на телешко, овче, свинско и птиче месо. Пред журналисти проф. Пост заяви, че за производството на синтетично месо са нужни 99% по-малко земя,  отколкото за отглеждането на домашни животни, а също от 82% до  96% по-малко вода.

Освен това количеството на изхвърлените парникови газове ще се намали с 78-95%. Естествено, производствената цена на истинското месо е несравнима с тази на  първия изкуствен хамбургер.

От британската агенция за хранителни стандарти предупреждават, че преди да започне продажбата на подобен вид изкуствено месо, то трябва да бъде подложено на строга проверка и да се оцени безопасността му за здравето на хората.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


13 Tereza Savova 05.08.2013 | 20:56
какъв ли вкус ще има
12 Nina Rosi 05.08.2013 | 14:34
Всички болести се лекуват със стволови клетки, ще се храним с такова месо... да се радва ли човек на такова бъдеще и аз не знам.
11 чичо съби 05.08.2013 | 14:32
За първи път ще бъде дегустирано днес - не бих си хапнал нещо подобно, дори и да бъде последното месо на света...
10 нелепо съвпадение 05.08.2013 | 14:17
Такива неща много трудно бихте ме накарали да си сложа в устата като се замисля...просто прекалено много си обичам живота и здравето, за да си го причиня.
9 emanoil momchev 05.08.2013 | 13:44
Не бих вкусил такава лабораторна гадост.
8 Ема Маринова 05.08.2013 | 11:53
Не ям говеждо,а изкуствено...не бих хапнала.
7 трендафил въжарски 05.08.2013 | 11:51
аз лично не бих го дегустирал
6 rozalij atanasova 05.08.2013 | 11:51
Такова не бих хапнала. Направо ми е гнусно.
5 Diana Nenova 05.08.2013 | 11:47
за мен това си е някакъв вид хранително извращение. Проблемът с недостига на храна може да бъде решен доста по-лесно и елегантно.
4 трендафил въжарски 05.08.2013 | 11:24
Честно казано ми е малко извратено
3 dancho danchev 05.08.2013 | 11:11
Сигурно това ще са бъдещите храни, но на мен не са по вкуса ми.
2 работната пчела 05.08.2013 | 10:54
Блах. лудницата! ама ще се яде, то туй бъдещето :Р
1 Рая Дочева 05.08.2013 | 10:45
Ми не бих го дегустирала .

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.71 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.