Отгледаха хамбургер в епруветка

Холандски изследователи създадоха бифтек от стволови клетки

по статията работи: Антония Михайлова | 30.07.2013 | 07:13  2 Виж всички снимки

Учените за първи път успяха да отгледат изкуствен хамбургер. Засега са малцина тези, които могат да си го позволят – стойността на един сандвич с тегло 143 грама е около 385 000 долара, пише The Independent.

Хамбургерът е приготвен от говеждо месо, отгледано от стволови клетки от група учени под ръководството на проф. Марк Пост от университета в Маастрихт. Парите за експеримента дал анонимен бизнесмен. Вероятно той ще бъде и щастливецът, който още следващата седмица ще опита изкуствения хамбургер на вкус.

"Бързата закуска" е отгледана на четири етапа. На първия от мускулите на крава били взети стволови клетки. След това ги държали в специален хранителен бульон, докато не се размножили многократно, създавайки лепкава тъкан. На третия етап от полученото вещество с помощта на аналог на физически упражнения били създадени мускулите.

Накрая 3000 влакна месо били смесени с животинска мазнина, отгледана по аналогичен начин, и от това нещо бил приготвен хамбургерът. Целият процес отнел на учените шест седмици. Според прогнозите им отгледаното месо повече прилича по структура на калмар или мида, отколкото на истинско говеждо.

Мнението на Пост е, че изкуствената храна ще помогне в решаването на проблема с месната промишленост и ще компенсира нарастващото търсене на белтъчини.

"Сега използваме 70% от всички селскостопански мощности за отглеждане на добитък. Необходима ни е алтернатива. Ако не правим нищо, месото ще стане достъпно само за богаташите", казва ученият.

"Всичко се свежда до това, че животните са много неефективни при преобразуване на растителните в животински белтъчини. Това подпомага нарастването на цените на месото. Смята се, че новата форма на месо ще е подходяща дори за вегетарианци и организациите по защита на животните вече дадоха одобрение", добавя Пост.

По-рано британската фирма Modern Meadow заяви, че в близките пет години на рафтовете в магазините може да се появят стоки, направени от истинска кожа, отгледана в лаборатория. Компанията дори обеща да се заеме с отглеждането на изкуствено месо.

Основната причина проектът да започне с производството на лабораторна кожа е в това, че тя има по-проста структура от месото, следователно ще се произвежда по-лесно, казва основателят на компанията Андрас Форгас.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


16 Бате Рамбо 30.07.2013 | 17:12
Ето това звучи много отвратително. Храним се с пълни глупости и аз лично спрях да ходя в заведения за бързо хранене.
15 qnko qnev 30.07.2013 | 10:41
На мен ми е гнусно, че и цената му е много висока.
14 dancho danchev 30.07.2013 | 10:27
Няма да вкуся такива хамбургери, създадени от стволови клетки, стига с тези изкуствени храни.
13 Чичо Арни 30.07.2013 | 10:23
Това е макдоналдса на богаташите, като гледам за какви пари се продват тези сандвичи.
12 Георги Георгиев 30.07.2013 | 10:17
Оле, това е ужасно, как може да се създава толкова изкуствено храна!?
11 Mind Bridge 30.07.2013 | 10:09
Хора, всъщност това ще бъде нормалния източник на храна в не толкова далечното бъдеще. Убиването на животни за храна ще бъде считано за гаден варварски акт. Артър Кларк има много забавна кратка история по въпроса -- "Храната на боговете". Можете да я прочете тук (малко под картинката): http://chitanka.info/text/13055-hranata-na-bogovete
10 Rosi Nikolova 30.07.2013 | 09:59
бъдещето на макдоналдс :D
9 Фани Василева 30.07.2013 | 09:57
За мен това си е живо развращение с храната! Стволовите клетки като лекарство за редица болести - ок, ама да правим храна от тях...
8 Afo Balinov 30.07.2013 | 09:50
Леле, и такова нещо ли измислиха вече...е не, ще падна :)))) И това, казвате, ще става за ядене, така ли?
7 Коста Николов 30.07.2013 | 09:40
Холандски изследователи създадоха бифтек от стволови клетки - ей това вече си е истинска химия, както и да го погледнем. Не бих си взел нещо такова за хапване, честно казано.
6 Сани Д 30.07.2013 | 09:27
Да бе, те по същия начин се опитваха да ги спасят от глад с ГМО храните, ама не би. И сега много лесно можем да спасим Африка от глада, като някои страни спрат да консумират прекалено много и да се изхвърлят тонове храна.
5 Aleksis Son 30.07.2013 | 09:26
Такива боклуци, които американците наричат "стойностна храна", мен много трудно, да не кажа невъзможно можете да ме накарате да си хапвам...
4 zhoro nov 30.07.2013 | 09:02
За всяка страна в Африка май е важно;)
3 Katy Russeva 30.07.2013 | 09:01
Нямам и намерение да опитвам подобно нещо, по-добре е човек да си хапва човек месо от домашни животни, които знае как са гледани.
2 Epifani Gancia 30.07.2013 | 08:42
Колкото и да се опитват да ни убедят, че това ще е едва ли не храната на бъдещето някак си не мога да го приема. За да се изхрани населението не е нужно изкуствено месо, а промяна в диетата на останалата част от човечеството, което е на етап - свръхконсумация.
1 Анжелина ЖУЛИ 30.07.2013 | 07:50
Гнусно! Не стига, че трябва да се чудим как да се отървем от тази вредна храна, ами те го отглеждали в епруветка! Сякаш това е най-важното в момента за човечеството

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.71 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.