Учените за първи път успяха да отгледат изкуствен хамбургер. Засега са малцина тези, които могат да си го позволят – стойността на един сандвич с тегло 143 грама е около 385 000 долара, пише The Independent.
Хамбургерът е приготвен от говеждо месо, отгледано от стволови клетки от група учени под ръководството на проф. Марк Пост от университета в Маастрихт. Парите за експеримента дал анонимен бизнесмен. Вероятно той ще бъде и щастливецът, който още следващата седмица ще опита изкуствения хамбургер на вкус.
"Бързата закуска" е отгледана на четири етапа. На първия от мускулите на крава били взети стволови клетки. След това ги държали в специален хранителен бульон, докато не се размножили многократно, създавайки лепкава тъкан. На третия етап от полученото вещество с помощта на аналог на физически упражнения били създадени мускулите.
Накрая 3000 влакна месо били смесени с животинска мазнина, отгледана по аналогичен начин, и от това нещо бил приготвен хамбургерът. Целият процес отнел на учените шест седмици. Според прогнозите им отгледаното месо повече прилича по структура на калмар или мида, отколкото на истинско говеждо.
Мнението на Пост е, че изкуствената храна ще помогне в решаването на проблема с месната промишленост и ще компенсира нарастващото търсене на белтъчини.
"Сега използваме 70% от всички селскостопански мощности за отглеждане на добитък. Необходима ни е алтернатива. Ако не правим нищо, месото ще стане достъпно само за богаташите", казва ученият.
"Всичко се свежда до това, че животните са много неефективни при преобразуване на растителните в животински белтъчини. Това подпомага нарастването на цените на месото. Смята се, че новата форма на месо ще е подходяща дори за вегетарианци и организациите по защита на животните вече дадоха одобрение", добавя Пост.
По-рано британската фирма Modern Meadow заяви, че в близките пет години на рафтовете в магазините може да се появят стоки, направени от истинска кожа, отгледана в лаборатория. Компанията дори обеща да се заеме с отглеждането на изкуствено месо.
Основната причина проектът да започне с производството на лабораторна кожа е в това, че тя има по-проста структура от месото, следователно ще се произвежда по-лесно, казва основателят на компанията Андрас Форгас.