Технология предпазва хляба от мухъл два месеца

Това може да редуцира количеството непотребявана продукция, отиваща на боклука

по статията работи: Владислав Рашков | 01.12.2012 | 09:11
Технология предпазва хляба от мухъл два месеца
Gibb’s Farm

Американската компания Microzap е разработила технология, която предпазва хляба от мухъл за повече от 60 дни, разкри BBC.

За целта тестеното изделие престоява за кратко в специален метален куполообразен калъф, през който преминават микровълни, които убиват спорите, предизвикващи образуването на мухъл.

Според компанията технологията може да се използва и за други храни като месо, плодове и зеленчуци.

Новината е добра за страните, които изхвърлят голяма част от храната, която потребяват. Само в САЩ едно семейство изхвърля на боклука около 40 % от всичко, което потребява. Това се оценява на 165 млрд. долара годишно.

Иновацията е била планирана да се използва за убиването на бактерии като стафилококови инфекции, както и салмонела. Изследванията обаче доказали, че машината може да убива спори на мухъл за десет секунди. "Използвахме филия хляб, като проверихме наличността на мухъл в него, след което го оставихме за шейсет дни и показателите бяха същите", каза изпълнителният директор Дон Стъл.

Хлебопроизводителите реагираха положително на новината, но казаха, че това ще означава нови разходи в индустрия, където маржовете са много кратки. Друго опасение е, че потребителите нямат култура да купуват толкова дълготраен продукт.

Изпълнителният директор на Microzap Дон Стъл е спокоен и смята, че машината ще намери широко приложение. Той изтъкна, че в конвенционалния хляб се слагат консерванти, убиващи мухъла, но освен това се добавят химикали, които замаскират вкуса на консервантите. Този проблем вече няма да е налице с новата технология.

Наблюдатели смятат, че иновацията няма да навлезе масово в едрата търговия на хляб, но ще има принос в съхраняването на меса, зеленчуци и плодове. Засега само пъпешите спират безупречността на технологията.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Dimana Svilenova 01.12.2012 | 10:43
"В конвенционалния хляб се слагат консерванти, убиващи мухъла, но освен това се добавят химикали, които замаскират вкуса на консервантите. Този проблем вече няма да е налице с новата технология." Само това си заслужава за да се инвестират пари в тази технология!

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 История.bg
  • 22:00 Страсти в Тоскана 4 тв филм /15...
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Колко ми даваш?" - забавно куиз...
  • 22:30 "От местопрестъплението: Маями" -...
  • 23:30 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:30 "Хавай 5-0" - сериал, сезон 10
  • 22:30 Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 3
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.