От използването на изсушен кокос върху пандишпанени торти или кокосово мляко в ястията, кокосът е разпространена добавка.
Все още кокосът се смята за една от здравословните храни. Кокосовите продукти стават все по-популярни и търсенето им нараства с всеки изминал ден. Продажбата на кокосова вода във Великобритания се покачи само до 120% през 2014 г., докато продажбата на кокосово олио достигна заветните 400%!
Ентусиасти, твърдят, че кокосът съдържа "здравословни" мазнини, които са по-добри за сърцето и дори могат да помогнат в загубата на килограми.
Но, Хелън Бонд, диетоложка, не е убедена в това.
"Хората си мислят, че понеже кокосът идва от природата, трябва да бъде здравословен – незапознати с факта, че съдържа учудващи количества калории."
Кокосовото масло се рекламира като добра алтернатива на други масла, защото има малко по-висока точка на дим, което означава, че когато се нагрява произвежда по-малко вредни свободни радикали - молекули, свързани с остаряването и болестите - и губи по-малко от хранителните вещества.
Също така се твърди, че кокосовото масло помага за загуба на килограми. Бразилско проучване от 2009 г. установи, че жени със затлъстяване, които използват кокосово масло с добавки, загубили повече тегло около корема си, от тези, които използват масло с добавки на соя.
"Не мога да разбера, как, кокосовото олио би помогнало в свалянето на килограми", казва Хелън Бонд, "Кокосовото олио съдържа същите калории като маслиненото олио".
Въпреки това, феновете на кокосово масло твърдят, че повечето от неговите мазнини са вид, известен като средноверижни триглицериди, които тялото изгаря по-бързо от други мазнини. По-специално се вдига много шум около лауриновата киселина, мазнини намерени в кокосов орех, които казват, че имат понижаващи холестерола и повишаващи устойчивостта ползи.