Британските ресторанти изхвърлят 600 хил. тона храна годишно, или по 22 тона на заведение. Това показват данните от първото подобно проучване във Великобритания, цитирано от organic-market.info. Близо 1/3 от хранителните отпадъци са неизядените ястия от клиентите на ресторанти, сочи статистиката.
Коментарите на специалистите са, че британските готвачи, подобно на американските им колеги, сервират по-големи от необходимото порции. Друга част от боклука са отпадъците, свързани с обработката и приготвянето на храната.
Проучването показа още, че ресторантьорските вериги масово намаляват количеството храна в чиниите, за да пестят разходите. Малките семейни ресторантчета обаче напротив – увеличават количеството сервирана храна. Специалистите изчисляват, че ако ресторантите намалят с 20% количеството на изхвърляната храна, ще спестят около 2 хил. паунда.
Всъщност британците хвърлят доста храна – годишно домакинствата изхвърлят 12 млн. тона хранителни отпадъци. Във връзка с това властите обмислят да накарат супермаркетите да прекратят с практиката си „Купи едно – получаваш две“, тъй като смятат, че този рекламен похват окуражава потребителите да купуват повече, отколкото им е необходимо.