350 порции ще бъдат приготвени в най-големия тиган, изработван в България, който ще кандидатства за Книгата на рекордите на Гинес.
В рамките на кулинарния фестивал "Пъстра трапеза” в Копривщица на 29,30 април и 1 май готвачът Пеньо Иванов ще забърка традиционна българска гозба в рекордно големия тиган.
Юнашкият съд, който тежи цели 78 килограма, е изработен от неръждаема стомана и е с диаметър 150 см.
Дърводелецът Найден Стефанов ще изработи и специална двуметрова дървена дръжка, а за да се загрее подобаващо съдът на жив огън, ще бъдат докарани две каруци дърва.
Освен че ще се превърне в арена на действие за приготвянето на традиционни за копривщенския край рецепти, той официално ще кандидатства за приза "Bulgaria’s Largest Frying Pan” за рекордите на "Гинес”, съобщават организаторите.
В "Гинес” вече са изпратени снимки и декларации, удостоверяващи размерите на тигана-гигант, а на събитието на 1 май ще присъства и нотариус, който ще проследи меренето на юнашкия готварски съд.
Според организатора на фестивала Ангел Ангелов, преди много векове старите българи използвали подобни гигантски съдове в мандрите, където се загрявало млякото.
Гост-готвач на 1 май ще бъде и актьорът Стефан Сърчаджиев-Съро.