Най-големият български тиган е гостувал в Трън по случай провеждащ се там фолклорен събор, съобщи кметът Станислав Николов, цитиран от БТА.
За жителите и гостите на граничната община са били приготвени 450 кг пилешко със зеленчуци по трънски. За гозбата са използвани 120 кг пилешко месо, 350 кг зеленчуци, 3 кг масло и много подправки.
Ястието е било сготвено на жив огън от съхнали няколко години дърва, което му е придало уникален аромат, уточни Ангел Ангелов, председател на Националния тръст за съхранение на културно-историческото наследство, чиято собственост е "юнашкият тиган".
Огромният съд е с диаметър 150 см и е изработен от 78 кг специална неръждаема стомана. С него могат да се приготвят около 350 порции едновременно.
"Юнашкият тиган" кандидатства за рекордите на Гинес. Изявата в Трън е първото му излизане от Копривщица, където съдът се съхранява. Юнашкият тиган е изработен през април. Той е само част от мащабна програма за етнопикник.