Доста наивен, дори глупав въпрос. Колко от вас обаче наистина знаят защо водата има свойството да потушава огъня? Защото е мокра ли?
Често пъти си мислим, че с годините сме станали по-умни, но като се замислим, сме спрели да задаваме голяма част от детските си "глупави" въпроси, не защото сме поумнели, ами защото сме приели някакви житейски факти за даденост.
Обратно на въпроса обаче. Първо на първо, с оглед на безопасността е важно да се отбележи, че не всеки огън се гаси с вода. В случай, че в дома ви се разгаря огън в резултат от злополука с електричество или някакъв вид мазнина, в никакъв случай недейте да използвате вода. В първия случай, понеже рискувате да ви удари ток, а да изгориш, тресейки се от електрическо напрежение, е забавно само в анимационните филмчета. Във втория случай, защото водата обикновено е по-плътна от мазнините и рискувате (ако огънят е в домакински съд) водата да потъне под пламъка, да заври, да започне да се изпарява и това да стане причина за експлозия, която дори и в анимационен филм няма да може да мине за забавна.
След изчистихме евентуалните поводи за злополука, нека се опитаме да отговорим на наивния въпрос, който сами си зададохме преди няколко абзаца. Водата има два основни приноса в погасяването на огъна: 1)да редуцира горещината на системата и 2)да изолира горивото от кислорода, предотвратявайки запалване. Ако се чудите откъде се взеха тези нови понятия, запознайте се с т.нар. триъгълник на огъня - един прост модел, който дава нагледен пример за необходимите за наличието на един средностатистически огън "реквизити".
Накратко, става дума за три елемента - горещина, гориво и оксидиращ (окисляващ) агент, обикновено кислород. Огънят възниква по естествен път, когато и трите елемента са в наличност и бъдат комбинирани в правилното съотношение. По същата логика, огън не може да има, ако един от тези елементи бъде премахнат или бъде значително намален. Ето защо покриването на огъня в случай на горяща мазнина може да бъде по-добра идея - по този начин се премахва елементът "кислород" от триъгълника.
Ето така, ако потопите горящ предмет във вода или поне го наквасите добре, ще го лишите от контакта му с кислорода и незабавно ще уталожите горенето. За по-големите горящи предмети обаче това би било невъзможно. За сметка на това водата може да отнеме от горещината им, тъй като е със сравнително висок специфичен топлинен капацитет. Това ще рече, че за покачването на температурата и изпаряването й е необходимо сравнително голямо количество енергия. А без достатъчно горещина няма как да има пожар и всичко, ще бъде наред. Евентуално.
И все пак, не позволявайте на прочетеното дотук да ви попречи да се обадите на 112 при най-малкото съмнение за опасност от пожар.