Сините сирена предпазват от сърдечносъдови заболявания, въпреки че съдържат много мазнини и сол, съобщи БТА.
Въпросните сирена имат специфични противовъзпалителни качества.
Това обяснява "френския парадокс" - защо французите се радват на добро здраве, въпреки че храната им е с много наситени мазнини.
С нова технология група лекари от биотехнологичната компания "Ликотекс" в Кеймбридж установиха, че ползата от синьото сирене е най-голяма, когато то е зряло, а съставките му се активизират най-добре в киселинната среда на човешкото тяло, като лигавицата на стомаха или кожата.
Киселинността съпътства възпаленията, като тези в засегнатите от артрит стави или плаката, която се натрупва по стените на артериите.
Противовъзпалителните съставки в сиренето е възможно да бъдат извличани и използвани в хранителни добавки или козметични продукти.
Французите произвеждат сиренето "Рокфор" от I век.