Индийците консумират повече месо от когато и да било, въпреки широкото разпространение на вегетарианството и религиозната забрана за телешкото.
Причината се крие в промяната на начина на хранене и подобряване на хигиената в производството, посочва АФП.
По данни на Организацията по прехрана и земеделие към ООН на един индиец се падат годишно от 5 до 5,5 кг месо, което е най-високото ниво откакто има статистика за този показател и регистрира все по-масовия интерес в развиващите се страни към богата на протеини диета.
Разбира се, цифрите са доста по-ниски, сравнени с останалия свят, където средната консумация на месо на глава от населението възлиза на 38 кг годишно.
Все по-любимо блюдо в ресторантите стават телешките и свинските пържоли, а в супермаркетите могат лесно да се открият пушена шунка, бекон и прошуто.
Все пак консумирането на месо и особено на телешко, продължава да бъде неприемливо за мнозинството от населението на страната, което смята кравите за свещени животни и убиването им с цел консумация е забранено в повечето индийски щати и се наказва с тежки санкции.
Ресторантите на McDonald's например не предлагат сандвичи с телешко в страната. Макар да няма официална статистика, според проучване на в. Hindu около 40% от индийците консумират млечни продукти и яйца, но не и месо.
Пилешкото месо и рибата обаче са широко разпространени сред всички индийци. Страната произвежда 10,6 млн. тона месо и риба годишно.