Книга на американски кулинар ни учи как да станем вещи майстор-готвачи само за 4 часа, ако следваме инструкциите му, пише в. Daily Mail.
В своята творба "The Four-Hour Chief" 35-годишният факир на тиганите Тим Ферис уверява, че всеки може да стане спец в готвенето. Той е истински феномен в САЩ и читателите по света, ако следват съветите му, за 4 часа ще овладеят до такава степен кулинарното изкуство, която обикновено се усвоява след 2-годишен специализиран курс.
Ферис отива дори по-далеч. Ако вярваме на думите му, ако се следва неговия метод, могат да се постигнат феноменални резултати при изучаването на език или в овладяването на най-сложни танци. Самият той научил да говори седем езика, включително и китайски, само за няколко месеца. А станал гинес-рекордьор по танго само шест месеца след първия му урок по страстния аржентински танц, допълва БТА.
Само преди година Ферис никога не бил използвал готварската печка в живота си. Единствените неща, които се мъдрели в хладилника му, били бутилки с алкохол и туба горчица. Сега той вече можел без проблем да сготви вкусотии за 70 души.
Той подготвя читателите си в 4 фундаментални стъпки, подробно описани в книгата му. При готвенето не трябва да бъде овладяно само едно умение, а няколко едновременно - от това кои съставки да бъдат включени в ястието, до използването на готварските прибори. И тъй като тези неща ни се струват трудни, ние бързо се отказваме.
Най-важното било да се научим правилно да боравим с ножа. Следващата стъпка е да се изберат минимален брой продукти за максимален вкус. Ферис опростявал и най-сложните рецепти наполовина. Повечето от вкусотиите му рядко включват повече от 4 продукта.
Беленето на зеленчуците?
Той ги "одира" с парче пемза, което обикновено се използва в банята.
Температурата на фурната?
Твърдо на 180 градуса за всички гозби. Действало в 90 на сто от случаите.
Безбройните подправки?
Нужни са ни само 4. За риба - копър, за телешко и свинско - розмарин, мента за агнешкото и естрагон за яйцата. Тим предлага в книгата си 15 рецепти, като започва с най-простите, които могат да се приготвят само за 9 минути.
Но дори и при тях той разкрива гъвкави техники, които могат да се приложат и в сравнително по-сложните ястия.