По данни на Министерството на земеделието и храните през миналата година в България са произведени и продадени почти 13 000 тона фалшиво сирене.
В същото време, производството на продукти без вложени растителни добавки намалява. Каква са причините истинското сирене да се прави във все по-малки количества и как да познаем кои са качествените млечни продукти?
С просто око трудно може да се познае какво качество е едно сирене. Трябва да се опита, съветват производителите.
"Сиренето може да бъде познато по изразения приятен млечно-кисел вкус. Хубавото сирене трябва да е зряло минимум 45 дни. Трябва да има хубава консистенция – да не е нито твърдо, нито меко. Разбира се, трябва да отговаря на определени стандарти за качественото сирене", обясни производителят на млечни храни Иван Мутафов.
Той коментира, че цената може да бъде показател за качеството на сиренето, но не винаги. Ако тя е ниска, това е предпостака, че може да не са спазени всички стандарти за качествен продукт.