Консумацията на зелени картофи през късната зима и пролетта крие сериозни рискове за здравето, предупреждават експертите. Причината е повишеното съдържание на опасното вещество соланин, което се образува успоредно с хлорофила.
Според научните изследвания, соланинът е токсичен химикал, който може да предизвика редица здравословни проблеми, включително диария, повръщане, гадене и главоболие.
Професор Александър Павлиста от университета в Небраска Линкълн споделя конкретни данни: "Човек с тегло 50 килограма трябва да консумира около 450 грама зелени картофи, за да почувства здравословни неразположения".
Експертът категорично заявява, че зелените картофи не трябва да се предлагат за продажба. "Картофите трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място, за да се предотврати производството на соланин", пояснява професор Павлиста. Той допълва, че зелените части задължително трябва да се отстраняват преди консумация.
Специалистите съветват при наличие на горчив вкус, картофите да не се консумират и да бъдат изхвърлени.