Направата на великденски козунаци е сред любимите занимания на домакините. Няколко дни преди светлия християнски празник те започват да си набавят качествени продукти, с които да измайсторят вкусни козуначени творения. Днес ще споделим рецепта, която е перфектна за онези домакини, страдащи от липса на свободно време. Козунаците се получават уникално вкусни, а времето, което трябва да си отделите за направата им, е едва час.
Ето и какви продукти са ви нужни за приготвянето им:
брашно - 1 кг
захар - 1 1/2 ч.ч.
яйца - 6 бр.
сол - 1 ч.л.
мая - 1 кубче
прясно мляко - 250 мл
лимонова захар - 1
пакетче ванилия - 1 -
олио - 150 мл
локум стафиди - по желание
Маята се активира с половината количество прясно мляко. Добавя се 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно.
В отделен съд се пресява брашното и към него се добавят разбитите яйца. Меси се меко тесто, което не трябва да лепне по ръцете. Съдът, в който се прехвърля тестото, се маже с олио, както и самото то. Покрива се с кърпа и се оставя на топло място, за да удвои обема си.
Когато тестото втаса, се разделя на 3 части. Всяка една част се разстила на кора и се посипва обилно с локум и стафиди. Навиваме корите на фитили и ги сплитаме. Най-отгоре ги мажем с разбит жълтък, мляко и олио. Посипваме щедро с кристали захар и печем в загрята фурна на 160 градуса. Получават се чудно вкусни козунаци, с които да зарадвате цялото си семейство. Задължително трябва да ги пробвате!