Знаехте ли, че международният ден на сушито се чества всяка година на 18 юни. Напоследък то стана много популярно България. Консумираме го, освен в специализирани ресторанти и в домашна обстановка, като си го приготвяме сами. Интересен и малко известен факт е, че историята на сушито е многовековна. Думата "суши” се споменава за първи път в китайски речник още през II век.
Предполага се, че корените на ястието произхождат от далечен Китай и Югоизточна Азия. Едва през VII-VIII век се пренася и в Япония. През ранните векове на дългото си съществуване сушито не е било считано за ястие, а за вид технология, с която хората консервират риба.
Чрез този метод те са можели да съхранят рибата за около година без тя да се разваля и ферментира. В целия процес важна роля е играел оризът. По време на ферментацията се отделя млечна киселина, която подобрява вкуса на рибата и активира аминокиселините в нея. Оризът е бил изхвърлян, а рибата консумирана.
В буквален превод думата "суши” означава "кисело”, "прокиснало”, обяснимо с ферментацията на ориза. Когато сушито бива пренесено в Япония се подчинява на японските мирогледи, традиции и култура. Японската кухня е непретенциозна, опростена и природна. Подчинена е на максимално натуралните неща, ръководена от убеждението, че природата не трябва да бъде усъвършенствана. Следвайки този свой принцип, японците вярвали, че рибата трябва да бъде консумирана сурова. Така през вековете и с времето се налага познатият и до днес образ на сушито като вид ястие. Първоначално създаден като нужда и необходимост от храна тип "бърза закуска” до изтънчен и скъп деликатес за ценители в днешно време.
Вижте някои лесни рецепти за суши в Kulinar.bg.