Картофените кюфтета са вкусна и популярна ястия, които може да бъдат сервирани като предястие или като главно ястие. Те са известни със своята мекота, аромат и хрупкава коричка. В тази статия ще ви представим една проста и вкусна рецепта за приготвяне на картофени кюфтета.
Списък със съставките:
4 средно големи картофа
1 глава лук, нарязана на много ситно
2 скилидки чесън, пресовани
1 яйце
1/4 чаша брашно
1/4 чаша настъргано сирене
1 супена лъжица прясно настърган лимонова кора
1 супена лъжица настърган магданоз
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
Масло за пържене
Инструкции за приготвяне:
Първо, измийте и обелете картофите. Нарежете ги на кубчета с големина около 2 сантиметра и ги сварете в подсолена вода, докато станат меки. Прецедете ги и оставете да изстинат.
В голяма купа смесете настъргания лук, пресования чесън, яйцето, брашното, настърганото сирене, лимоновата кора и магданоза. Добре разбъркайте съставките, докато получите хомогенна смес.
Добавете в сместа изстинатите картофи и разбъркайте добре, за да се смесят съставките. Масата трябва да бъде плътна и лепкава.
Подправете солта и черния пипер на вкус и отново разбъркайте добре.
В голяма тиган нагрейте достатъчно масло за пържене на средно висока температура.
Отделете по порция от сместа с лъжица и формирайте я във формата на кюфте. Поставете я в горещото масло и го оформете до желаната големина.
Пържете картофените кюфтета от всяка страна, докато станат златисти и хрупкави.
След като са готови, извадете ги от тигана и ги поставете върху хартия за абсорбиране на излишната мазнина.
Повторете стъпки 6-8, докато използвате цялата смес.
Картофените кюфтета са готови за сервиране. Можете да ги поднесете с гарнитура от ваш избор, като пресни зелени салати или сос по ваш предпочитание.
Тази проста рецепта за картофени кюфтета е отличен начин да се насладите на вкусното ястие у дома. Сместа от картофи, лук, чесън и подправки ще ви осигури с ястие със сочна и мека вътрешност, а хрупкавата коричка ще добави приятна текстура. Приятен апетит!