Суровите храни съдържат всички полезни хранителни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти, от които организмът се нуждае. Храните, които могат да се консумират без термична обработка, е добре да бъдат приемани сурови, за да се възползваме от всичките им богатства. Храните обаче, които са опасни в сурово състояние трябва да бъдат избягвани. Въпреки това много хора обичат сурова кайма например. Тя е и деликатес в някои кухни.
Вижте кои са храните, които е добре да не консумирате сурови, въпреки че ги обичате.
Пилешко
В японската кухня, както и в други азиатски кухни, много видове меса се сервират сурови, включително пилешкото. Това е доста опасна кулинарна традиция, защото суровото пилешко съдържа опасни бактерии, които могат да ви разболеят сериозно.
Кайма
Суровата кайма е деликатес. Много хора я обичат, особено ако е добре подправена. Без значение дали каймата е приготвена от риба, телешко, пилешко, свинско или друго месо, тя е опасна за здравето отново заради бактериите в необработеното месо. То трябва да е изключително прясно, за да е сигурно. Дори тогава може да предизвика проблеми в организма на човек.