Хранителните съкровища на България – зеленото сирене и смилянският боб

В списъка на Slow food попада още и каракачанската овца

по статията работи: Цанка Донкова | 07.02.2014 | 08:30
Хранителните съкровища на България – зеленото сирене и смилянският боб
Vbox7

Хранителните съкровища на България са зеленото сирене на с. Черни вит, Тетевенско, смилянският боб и каракачанската овца. Именно те са включени в списъка "Съкровищницата на вкусовете" на световната организация на Slow Food (бавно хранене). Това заяви Десислава Димитрова, член на Международния съвет и движеща сила за Slow Food в България, съобщава БТА.

Организацията опазва на кулинарните традиции, свързани с даден географски район с цел запазване на биоразнообразието и популяризирането им като част от националното културно наследство. Целта е повишаване на информираността на обществото по отношение на въпроси, свързани с качеството на храните и популяризиране на ново качество на живот.

Асоциацията Slow Food в България е учредена преди 10 години.

"Съкровищницата" наподобява идеята за Ноевия ковчег - запазване на семена, рецепти, технологии и изобщо всички малки тайни, които осигуряват еднаквост на продукта, устойчивост на производството му", посочва Димитрова.

Първият утвърден продукт на Slow Food в България е Зеленото сирене на с. Черни вит, Тетевенско. То е единственото плесенясало сирене на Балканите и е щяло да остане напълно непознато заради преклонната възраст на единствения човек в селото, който продължава да го произвежда. Кметът се намесва и рецептата е възродена, превръщайки Зеленото сирене в първия български принос в "Съкровищницата", разказа експертът.

Каракачанската овца също е включена в "Съкровищницата". Тази порода има за цел да се запази традиционното отглеждане на каракачанските овце и рецептите на произведените с тяхното мляко продукти - кисело мляко, саламурено и т. нар. толумско сирене, което се прави само от млякото на каракачанска овца.

Смилянският боб, известен не само у нас с хранителните си качества и уникалните рецепти, е следващият български участник в "Съкровищницата на вкусовете".

Над 1400 географски продукта от Европа са регистрирани в "Съкровищницата на вкусовете".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


13 Лола Стефанова 07.02.2014 | 14:39
Те поради тази причина въведоха нещо като сертификат за този боб, който се продава от местната кооперация и то само на производители.
12 Момиче То 07.02.2014 | 13:34
Много добре, нека наистина се категоризират всички тези български съкровища и да започне някаква по-конкурентна пазарна атмосфера да има за тях, особено на международните пазари.
11 ваня иванова 07.02.2014 | 13:33
Смилянският боб е наистина много вкусен, но истинският, защото има такива, които продават друг боб, а го представят са смилянски.
10 Raina Knqginq 07.02.2014 | 12:34
"Каракачанската овца също е включена в "Съкровищницата". Тази порода има за цел да се запази традиционното отглеждане на каракачанските овце и рецептите на произведените с тяхното мляко продукти - кисело мляко, саламурено и т. нар. толумско сирене, което се прави само от млякото на каракачанска овца." - Пф, че то останаха ли въобщше такива овце?? Ние всичко се погрижихме да загине в тази държава, традиции съхранява с векове. Дано наистина има шанс за тези "съкровища" у нас.
9 Марго Хворева 07.02.2014 | 12:20
Уникални продукти, които си струва да се опитат. А смилиянският боб, който е истински деликатес (особено и с оглед на цената му, колкото един килограм пържоли) е много вкусен. А и така човек ще си гарантира, че няма да яде боб от Киргизстан или Китай, какъвто е по-голямата част от този в магазините.
8 mitko velev 07.02.2014 | 12:19
Тогава хапвай сирене от сухо мляко, нишесте и растителна мазнина, може би то ще е по добро на вкус и полезно ...
7 Masha Orso 07.02.2014 | 10:48
Голям мерак имам да го опитам това сирене, тъй като си падам по такива миризливи мухлясали сирена и ако се завъртя в този район със сигурност ще го направя.
6 Jana Kirova 07.02.2014 | 10:39
Тези български деликатеси не ми звучат особено вкусно,особено зеленото сирене, не ми допада идеята да ям мухлясало сирене:)
5 Kremena kremi 07.02.2014 | 10:34
"Хранителните съкровища на България са зеленото сирене на с. Черни вит, Тетевенско, смилянският боб и каракачанската овца." - А бе не мисля, че са само те, ама хайде. И честно казано за първи път чувам за това зелено сирене, ама то си е по мой пропуск.
4 Radin Dimitrov 07.02.2014 | 09:55
не знаех,че и ние имаме мухлясало сирене, много интересно! :)
3 Алекса Тенева 07.02.2014 | 09:17
За първи път чувам за това сирене , явно не съм много запозната със сирената родно производство .
2 uchtiviq los 07.02.2014 | 09:16
не знаех,че имаме такова сирене,сериозно! Сега ако имаше и от къде да си го купим да го опитаме...
1 Vili Asenova 07.02.2014 | 08:44
Това са уникални продукти, характерни само за определени региони и наистина са истински местни богатства. Зеленото сирене от село Черни вит вече е получило своето международно признание и на много чужди изложение се радва на огромен успех, до колкото знам има идея да се продава на някои места и у нас, но цената му е доста височка - 25-30 лева за килограм. Смилянският боб също е уникален и страшно вкусен продукт, който вирее единствено по поречието на река Арда и отглеждането му е доста трудно, тъй като обработката не е механизирана, самото растение е доста капризно и не предполага засаждане на големи площи само с него. Популярността му продължава да нараства и тази година реколтата бе изкупена доста по-рано.

ТВ програма

Кино

  • Сега Религията днес
  • 15:30 Деца на времето 2 детски тв филм /5...
  • 16:00 Тревожност тв филм /6 епизод/п/
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "Послушай сърцето" - романтичен...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бягство към победата 2:...
  • 22:00 "Игра на сенки" - екшън, трилър...
  • 00:20 "Фатално затишие" - трилър, драма...
  • Сега "Пак ли ти?" - с уч. на Кристен...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 21:00 "Big Brother" (премиера) - риалити,...
  • 23:00 "355" - с уч. на Джесика Частейн,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.