Време е да отдадем заслуженото на така необходимата ни сутрешна напитка! Днес (29.09) честваме международният ден на кафето. По случай празниха най-известният доставчик на храна подбра изключително интересни факти за популярната гореща напитка.
В Етиопските планини козар на име Калди забелязал, че козите му стават много енергични след ядене на плодове от определено дърво. Козарят споделил това с игумена на местния манастир и решили да направят питие от тези зърна. Така били открити тонизиращите свойства и бързо набрали популярност и в Арабския свят. Арабите започнали не само да култивират кафето, но и да търгуват с него.
До 15-ти век, дърветата били отглеждани в Йемен, а след 16-ти век станали предпочитан отрасъл и в Персия, Египет, Сирия и Турция.
Пиенето на кафе се превърнало в традиция и обичай, което наложило откриването на множество публични кафенета, наричани ”qahveh Khaneh”. И до днес тези места са важен център за обмен на информация с важна социална роля. Там хората се ангажират с разговор, слушат музика, играят шах, обсъждат актуалните събития. До средата на 17-век кафе се пие и в цяла Европа, но среща съпротивата на венециански свещеници, които го определят като "горчиво изобретение на Сатаната”.
Спорът достига такива мащаби, че се налага намесата на църквата и папа Климент VIII, който дава своето одобрение за свободна консумация. Въпреки това противоречие, в по-големите градове на Англия, Австрия, Франция, Германия и Холандия, кафенетата бързо се превръщат в центрове за социална дейност и комуникация.
В Англия се появяват "Пени университети" наречени така, защото на цената на една стотинка човек може да закупи чаша кафе и да се ангажира с разговор. До края на 17-ти век се появяват над 300 кафенета в Лондон, много от които собственост на културни дейци и търговци.
Днес кафето се отглежда в множество страни по света: в Азия, Африка, Централна и Южна Америка, островите в Карибско море и Тихия океан. Според проучване на най-голямата платформа за доставка на храна в света, Бразилия е лидер в култивирането и търговията на кафени зърна като на година се изнасят между 17 000 000 и 20 000 000 тона.
Най- популярните сортове са арабика и робуста. Друг любопитен факт, е че 83 % от американците пият кафе сутрин, а средният гражданин пие няколко чаши на ден. В Европа 75 % консумират ободряващата напитка сутрин, а останалите предпочитат чай. Всеизвестен и популярен факт е, че най-скъпото кафе идва от Индонезия и се нарича "Kopi Luwak”.
Ето как предпочитаме да пием кафето в Европа, според изследване на foodpanda. Днес разнообразието от предлагано кафе е голямо. Може да го пиете с мляко, с карамел, с шоколад, със сладолед и с всичко, което е по вкуса ви.
Еспресо – 56 % от анкетираните предпочитат еспресото, като го консумират предимно сутрин.
Макиато – 20% от анкетираните, предпочитат кафето си подправено с мляко или сметана. Този вид е по- поръчван през следобедните часове на деня.
Без кофеиново – 14 % предпочитат без кофеиново кафе, особено като добавка към следобедна закуска.
Разтворимо кафе – 10% Този вид кафе, обикновено се избягва от любителите на напитката, но все пак е предпочитан от не малка част. По повод празника пийнете кафе с любим човек.