Чудната сила на ракията

Какви са тайните на напитката научаваме от производителя на „Карнобатска гроздова“

по статията работи: Нели Минчева | 23.11.2012 | 10:12
Чудната сила на ракията

Какво е нужно, за да стане ракията хубава, пивка и запомняща се? У нас вероятно всеки втори има становище по въпроса, но ние решихме да попитаме голям производител. И то не кой да е, а "Винпром Карнобат", от чийто край, Карнобатският, произхождат много от предаваните през поколенията ракиени чалъми.

Още повече че в разгара на есента, когато лозята отдавна са обрани, а зимнината грижливо чака първия сняг, от компанията съобщиха, че "Карнобатска гроздова" отново се завръща на трапезата, с нов и подобрен вкус. 

За нея разказва Стоян Стоянов, който освен главен технолог на "Винпром Карнобат", е и главният виновник ракията, станала емблема на цял един град, да е толкова пивка. "Преди седем години събрах изкусните майстори-технолози и си дадохме дума да създадем ракия с неподозирано богат аромат и същевременно мек и балансиран вкус. Издирихме стари рецептури, предавани в Карнобатския край от уста на уста столетия наред. Срещнахме се с някои от най-старите ракиджии, кътащи до ден днешен гроздовата напитка, изварена по уникалната рецепта. От тях научихме, че чалъмът на ракията се крие не само в отлежаването, но и в умелото съчетаване на най-добрите реколти, които години наред опитните майстори съхранявали в дълбоки дъбови бъчви", повдига завесата на изкусния занаят Стоян Стоянов.

Той си спомня как навръх гроздобера през 2005-та година, когато винпромът прибирал една от първите реколти на 20-те си хиляди дка собствени лозя, до него се приближил възрастен мъж от с. Венец. Старият човек му разказал, че в най-плодородните масиви на селото, където днес "Винпром Карнобат" отглежда ракиените си сортове Червен Мискет, Мускат Отонел, Памид и Ркацители, някога дядо му и баща му гледали лозе.

От тогава се знаело, че най-добрата ракия става само от лозя, засадени върху южните склонове в землищата на селата Венец и Лозенец. Но не само гроздето давало чудната сила на ракията. Другаде била скрита тайната, която днес е в ръцете на майсторите-технолози от "Винпром Карнобат". Стоян и до сега помни точните думи на стария карнобатлия: "От мен да знаеш, сине, пивка ще е тазгодишната ракия, сума ти съдове ще напълниш, но не се лакоми да я продаваш всичката. Отделете настрани петдесетина бъчви, нека отлежават. Догодина - още 50 .....И така всяка есен заделяй по малко. На седмата година влезте в избите с твоите момчета и кусайте от всеки дестилат. Тези, дето най-ти легнат на сърце, вложете в новата ракия." 

 

713361

 

Речено-сторено. От седем години насам, всяка есен до ден днешен агрономите на винпрома влизат в лозята. Грижливо обират на ръка само най-ароматните и узрели зърна на гроздето от сортовете Червен Мискет, Мускат Отонел, Памид и Ркацители. Намачкват го внимателно, така както столетия наред са го правили дедите им. Сетне технолозите прецизно го изваряват и оставят дестилата да отлежи в бъчви от странджански дъб, поръчани специално за "Карнобатска гроздова" при прочути бъчвари. "С вещината на умели дегустатори, година след година отпивахме от гроздовия еликсир и заделяхме настрани само най-пивките дестилати", споделя не без гордост Стоян Стоянов. След тазгодишния гроздобер той и колегите му - технолози влезли в избите на "Винпром Карнобат" и подбрали само най-добрите измежду грижливо отлежавалите реколти. Внимателно ги купажирали, за да получат една великолепна и изключително балансирана ракия. 

"Днес ще издам и още една от тайните на новата "Карнобатска гроздова", която гарантира отличния й вкус", загадъчно допълва Стоян Стоянов. "Ключът към високото качество и богатството от аромати се крие в гроздето, което години наред се отглежда по изключително екологичен способ. Грижим се за насажденията си изцяло природосъобразно - така, както са го правили нашите бащи и дядовци. Лозята, от които се правят пивките Карнобатски ракии, се обработват изцяло ръчно – от резитбата до гроздобера. Ето защо днес предлагаме новата "Карнобатска гроздова" на всички ценители, за които насладата от добрата храна и пивката ракия вървят ръка за ръка с природосъобразния живот и грижата за околната среда".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


21 pippi longstocking 23.11.2012 | 16:29
Не знам да има българин или българка които да се съмняват в лечебната сила на ракията. Това е нашата запазена марка. Както и професор Юлиан Вучков :)
20 Stoio Jelev 23.11.2012 | 15:45
Който пие домашна качествена ракия живее до много висока възраст. Прадядо ми беше производител и същевременно алкохолик и си пиеше ракията до послдедно - през ден по 100 грама.
19 Pepi Vasilev 23.11.2012 | 15:36
Не се прави лесно ракия искам да ви кажа. Като дете съм присъствал на всички процеси, които са свързани с правенето на ракия и мога да ви убедя, че си е доста трудоемко.
18 дойна крава 23.11.2012 | 12:59
не може да няма захар другарю богомилов. не знам какъв трябва да бъде този плод който да осигурява толкова захар. сметам че няма такъв. наздраве бе
17 Hristo Prokopa 23.11.2012 | 12:42
Не знам колко истинска ракия има в купешката, но определено няма място за сравнение с домашната!
16 Изабела Белла 23.11.2012 | 12:42
Най-якото нещо е домашната ракийка! Живи и здрави да са ни всички татковци и дядовци дето я правят!
15 Нина Лалова 23.11.2012 | 12:41
Силата на ракията довечера ще я изпробваме с приятели ;) За пореден път и то домашната!
14 Слав Богомилов 23.11.2012 | 12:41
Ракията си е универсален природен лек за много болести, ама не тази в магазинната мрежа, а домашната, която се прави без захар и от чист плод.
13 Елемаг Електриков 23.11.2012 | 12:21
7 години? кой ще чака бе
12 Veronika Hristova 23.11.2012 | 12:13
Аз съм отказала алкохола :)
11 loshoto momche 23.11.2012 | 11:26
АЗ ЛАВ РАКИА !!!!!!!!!
10 Пипа Мидълтънова 23.11.2012 | 11:17
Много готина статия, макар че според мен всяко семейство си има своята тайна (и казан), които се предават от поколение на поколение. Варенето на ракия е един наистина сплотяващ ритуал.
9 Velislav Zdravkov 23.11.2012 | 11:07
хахахахахахахахахаха
8 milica ivanova 23.11.2012 | 10:51
хахахах....." в казан си се пекла...по тръбичка текла...ракийчице... " ххихих
7 angel eyes 23.11.2012 | 10:44
Чудесна и вдъхновяваща статия. Идеална за петъчен ден. Наздраве !
6 pateshki ustni 23.11.2012 | 10:37
ракия , кънектинг пипъл :Д
5 galia ivanova 23.11.2012 | 10:34
бахахахахахахахахахахахахахахахахха
4 aleksa darinova 23.11.2012 | 10:31
"Ракийчице - светая маченийчице...алелууууууяяяя" :)
3 qnko qnev 23.11.2012 | 10:27
Бива си я ракийката, аз я уважавам, и главата не ме боли на другия ден от нея.
2 Neli Veselinova 23.11.2012 | 10:20
Много лози се насадиха в региона за последните 4 години. Като пътуваш към Бургас и от двете ти страни има масиви с обозначения "Винпром Карнобат". Много грозде отглеждат, затова и ракиите им са с толкова добър вкус!
1 apetitna parjola 23.11.2012 | 10:18
тъкмо ми дадохте идея за довечера какво да пия :)

ТВ програма

Кино

  • Сега Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 Страсти в Тоскана 4 тв филм /14...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Пеперудата игрален филм...
  • 01:55 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 02:25 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 04:00 Вечната музика /п/
  • 04:30 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Колко ми даваш?" - забавно куиз...
  • 22:30 "От местопрестъплението: Маями" -...
  • 23:30 bTV Новините - късна емисия
  • 00:00 "Спирала" - сериал, с.3, еп.1
  • 01:00 "Свръхестествени имоти" - сериал,...
  • 01:45 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:30 "Хавай 5-0" - сериал, сезон 10
  • 22:30 Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 3
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 2
  • 01:00 "Черният списък" - сериал, сезон 7
  • 02:00 "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.