В последните месеци се разкри притеснителна тенденция на пазара - така нареченият "черен хляб" често се оказва обикновен бял хляб, оцветен с изкуствени оцветители. Това алармиращо разкритие идва след задълбочено разследване на сръбски журналисти, които проведоха прост, но красноречив експеримент.
Журналистите закупили един от най-популярните видове черен хляб в Сърбия и направили тест, потапяйки филийки в студена вода. Резултатът бил шокиращ - само след две минути хлябът побелял напълно, разкривайки истинската си същност на обикновен бял хляб с добавени оцветители.
"На етикета на производителя липсва информация за наличието на изкуствени оцветители, въпреки че експериментът категорично доказва тяхното присъствие", споделят разследващите журналисти.
Експерти в областта на храненето предупреждават за сериозните здравословни рискове, които крие тази заблуда. Особено застрашени са:
"Истинският черен хляб и брашното за неговото производство са рядкост на пазара", споделят специалисти в областта.
Експертите препоръчват прост домашен тест: потопете парче от съмнителния черен хляб в студена вода. Ако е естествено черен, цветът му няма да се промени. При наличие на изкуствени оцветители, хлябът бързо ще побелее.