Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще инспектира голям столичен хлебозавод.
Обект на оценка от експертите ще бъде цялостният технологичен процес на производство на хлебната продукция. Той включва проверка на суровините, замесването на тестото, изпичането на хляба, етикетирането и експедицията.
На инспекцията ще присъства цялото ръководство на новия контролен орган, съобщи БиТиВи.
iNews припомня, че проверките в хлебопроизводството започнаха още през уикенда и стартираха от Велико Търново. Именно производството на хляб и стандарта на основния продукт ще бъде една от първите задачи на новосформираната Българска агенция по безопасност на храните.
Още от края на миналата година започна да говори за поскъпване на цената на насъщния, а в някои градове, като Хасково например, това вече е факт.
Аргумент на производителите беше поскъпването на зърното на международните пазари От своя страна експерти на РИОКОЗ започнаха проверки до колко диетичния хляб, който се предлага по магазините, наистина отговаря на критериите за здравословен продукт.
Макар и проверката, и анализът да излязоха положителни, остана констатацията за това, че в България се яде най-некачествения хляб.
Преди дни производители предупредиха обаче, че хляб, произведен по Български държавен стандарт (БДС) може и да не се наложи на пазара, тъй като той ще е по-скъп.