От Slow Food припомнят за забравените видове ябълки

Потребителите познават само няколко вида ябълки – тези, които имат атрактивни цветове, издържат дълго на витрините и се транспортират лесно

по статията работи: Деляна Петкова | 17.11.2010 | 14:07

Само в Северна Америка има над 15 хил. вида ябълки. Потребителите обаче могат да изброят само няколко – основно австралийския сорт „Грени Смит“ (едрите зелени ябълки на пазара) или „Червена превъзходна“. Тези сортове са с атрактивни цветове, дълъг живот по рафтовете на магазините и са лесни за транспортиране. По тази причина са и предпочитани от търговците в САЩ.

Съсредоточаването само в няколко сорта обаче никак не е по вкуса на експертите от движението Slow Food, които работят за запазването на местни сортове и традиционни специалитети, не само в САЩ, но и по света. В Италия например има сортове ябълки, които се култивират още от Средните векове. В началото на 20 век обаче индустриалното производство ограничава разнообразието.

Една от организациите, подкрепяни от Slow Food, сега работи за връщането на традиционните ябълкови сортове в Пиемонт като например Grigia di Torriana, Buras, Runsè и Gamba Fina. Усилията вече дават резултат – някои от тези сортове вече могат да бъдат намерени на пазара в Италия.

Действията на Slow Food обаче не стигат дотук и организацията в Казахстан ще се опита да спаси дивата ябълка от сорта Siever. Това е последният див сорт в света и според специалисти е дал началото на всички видове ябълки, които познаваме днес. Този сорт днес е застрашен от изчезване и по тази причина ще бъде прибавена към специалния каталог на движението, в който се вписват подобни храни.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Религията днес
  • 15:30 Деца на времето 2 детски тв филм /5...
  • 16:00 Тревожност тв филм /6 епизод/п/
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "Послушай сърцето" - романтичен...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бягство към победата 2:...
  • 22:00 "Игра на сенки" - екшън, трилър...
  • 00:20 "Фатално затишие" - трилър, драма...
  • Сега "Пак ли ти?" - с уч. на Кристен...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 21:00 "Big Brother" (премиера) - риалити,...
  • 23:00 "355" - с уч. на Джесика Частейн,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.