С тридневни тържества в Троян ще бъде отбелязан Празникът на сливата и троянската сливова ракия, съобщи в пресклуба на БТА кметът на града Минко Акимов.
Празникът се организира за 19-и път, но за първа година тържествата ще продължат три дни - от днес (23 септември) до неделя (25 септември), посочи още кметът.
Предвидени са поредица от забавления: демонстрации на традиционно изваряване на сливова ракия и дегустация; конкурс за най-добре приготвена домашна ракия и за най-добро мезе за сливова ракия; откриване на празника в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак; детски празник на площада в Троян; концерти на фолклорни ансамбли и млади поп изпълнители.
Децата ще се включат в празника с много пъстри идеи, претворени в рисунки. На открита сцена ще се изявяват читалищни състави. Ще има фотоконкурс за сливовата ракия.
Също така майстори ще покажат своите умения в грънчарството и медникарството, а посетителите ще могат да участват в изработването на различни предмети, ще се приготвят и дегустират характерни за троянския край ястия със сини сливи.
Празникът е опит да се съхрани поминъкът на населението в този регион, където и народните художествени занаяти са свързани с употребата на сливова ракия, посочи Иван Чакъров, управител на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак.
От изложението целят съхраняването на магията и романтиката по приготвянето на ракията. Защото троянската сливова се е превърнала в марка не само на Троян, а и на България.
Според Иван Чакъров село Орешак място, което съхранява не само националния дух, а и вярата в Бога.
Тази година е специална за Националното изложение на художествените занаяти, тъй като то чества своя 40-годишен юбилей.
Гостите ще видят синтез на различни видове изкуства - певческо, танцово, приложно.
"Винпром Троян" ще бъде отворен за посетители, които ще могат да се разходят със специалист от производството и да дегустират стареещи ракии директно от бъчвите. Ще има и дегустация "на сляпо" на различни видове ракии за отгатване на вида им, каза Владислав Катренчик, търговски управител на дружеството.
Кметът на Троян отбеляза още, че отглеждането на сливи е традиционен поминък на местното население. В миналото са се събирали 800 хил. тона годишно. В последните години сериозни масиви са били унищожени от болести. Ала днес сливовите масиви лека-полека се възраждат.
Не може да се каже точно колко ракия се произвежда в Троянско, защото в почти всяка къща в региона хората имат собствени казани и си варят ракията в домашни условия.
Катренчик пък изтъкна, че местният Винпром произвеждал годишно около 500 хил. бутилки всякакъв вид ракия, като троянската сливова е с най-голям дял.
На въпрос за капацитета на хотелската и легловата база Минко Акимов посочи, че Троян разполага с около 3 000 места за спане в 30 хотела и над 200 къщи за гости, както и 10 000 места в заведенията за хранене, така че никой гостенин на празника няма да остане без място за почивка.
Добре дошли в Троян! И Наздраве!
Ето и пълната програма на празника:
Орешак
23 септември (петък)
11.00 ч. - откриване на празника в Националното изложение
14 00 ч. - концерт на Искрен Пецов - конкурси и музикална програма
24 септември (събота)
11.00 ч. - пъстра музикална програма
25 септември (неделя)
11.00 ч. - "Живите занаяти" - демонстрации на местни майстори
Троян
24 септември (събота)
10.00 ч. - детски игри и забавления
13.00 ч. - открита сцена - изява на самодейци
16.00 ч. -атрактивно празнично дефиле, конкурси, кулинарни демонстрации
17.30 ч. - концерт на фолклорен ансамбъл "Тракия" - Пловдив
19.00 ч. - концертна Дичо - екс Д2
24, 25 септември (събота и неделя)
10.00 ч. "Ден на отворените бутилки" - "Винпром - Троян" АД - екскурзия в завода, дегустация, състезание, специална изненада за всеки гост