Интересът на тийнейджърите към туристическия сектор е доста голям и затова много от тях предпочитат да се образоват именно в тази посока. Най-много мераклии обаче има да стават готвачи, а най-малко са желаещите за сервитьор и барман.
Данните показват, че през миналата година се е увеличил приема в специалностите ресторантьорство и кетъринг. Това обясни заместник-министърът на образованието Диян Стаматов пред "24 часа". Оказва се, че 14 100 ученика се обучават по десет професии в 130 професионални гимназии, в 25 средно общообразователни училища.
Желаещите да се реализират като готвачи са повече от 4700 в 60 училища. Учениците в специалност "Ресторантьор" са дори още повече – 6300 в 50 училища. За хотелиери пък учат 2800 в 31 училища.
Професиите нисък прием са сервитьор и барман – 130. Има и такива с нулев прием и това са камериер и пиколо. В професионално направление пътуване, туризъм и свободно време най-желани професии са организатор на туристическа агентска дейност 2600 ученици в 36 училища, екскурзовод - 772 ученици в 13 училища, аниматор - 353 в 9 училища.