Първият по рода си форум на българското вино DiVino.Teste у нас ще се проведе в Централния военен клуб в София на 19 и 20 ноември. През уикенда ценителите на виното ще могат да се срещнат с производители от цялата страна и да дегустират качествените български вина.
Амбициите на организаторите са Divino.Taste да се превърне в професионална платформа за комуникация и директен контакт между българските винопроизводители и ресторантьорите, дистрибуторите и крайните клиенти.
В рамките на двата дни на изложението гостите на DiVino.Taste ще могат да дегустират над 200 от най-добрите български вина и да се срещнат и да разговарят с техните производители. Изложението е отворено както за утвърдените познавачи и професионалистите от винения бранш, така и за широката публика от любители на виното.
Двама Master of Wine - Каролайн Гилби (Великобритания) и Константинос Лазаракис (Гърция) допълват утвърдените имена на експертите, които ще водят семинарната част - Вили Гълъбова, Яна Петкова, Юлия Костадинова, Ясен Захариев, Радослав Радев и Любомир Попйорданов.
"Решихме да поставим началото на изложението DiVino.Taste с намерението то да се превърне в ежегоден форум на българското вино,” заявява Емил Коралов един от създателите на DiVino.Taste и генерален мениджър на издателство Gourmet Publishing.
"Идеята ни е събитието да бъде витрина, която да показва лицето на новото българско вино,” споделя и Юлия Костадинова, винен журналист и главен редактор на DiVino.bg.
Организатор на Divino.Taste e Gourmet Publishing. iNews.bg е медиен партньор на събитието.
DiVino.Taste е разделен на три части - Изложение на българските винопроизводители, Майсторски класове и лекции и Свободна зона.
Изложението на български вина ще събере 35 най-добри български винопроизводители, които ще представят най-добрите си вина пред взискателната публика на DiVino.Taste.
Всеки производител има право да участва с до 7 вина, които ще бъдат представени от собствениците или винарите, които са направили виното. Всеки посетител ще има пряк контакт с хората, които стоят зад всяка една от участващите български изби и ще може да опита и да се запознае с концепцията и философията им за вината.
Входът до изложението е с билети, а закупилите билет за поне един от майсторските класове имат достъп до изложението и в двата дни.
Майсторските класове и лекциите ще обогатят знанията на записалите се за виното, ще ги срещнат с най-добрите български винени експерти, а чуждестранните гости са на изключително ниво. Майсторските класове включват както курс за начинаещи дегустатори, така и обучения и дегустации на по-високо ниво.
Лекциите са ориентирани предимно към хората, които са свързани с бизнеса с вино във всичките му аспекти.
Всеки, който иска да е част от Майсторските класове е необходимо да си купи билет. Лекциите са безплатни за закупилите билет поне за един майсторски клас, както и за посетителите на изложението, но със задължителна предварителна регистрация.
Свободната зона е място, в което ще бъдат разположени щандове с лека храна, безалкохолни напитки и кафе, информационни пунктове на партньорите и организаторите. Достъпът до нея е срещу закупен билет за изложението или за майсторски клас.
Зад идеята за организирането на голямо винено изложение в София стои екипът на сайта за винена публицистка и култура DiVino.bg, който е част от издателство Gourmet Publishing. Всички те са убедени, че в България се прави много добро вино, но малко хора знаят за това.
Gourmet Publishing е създадена от висококвалифицирани и вдъхновени професионалисти в областта на винената и гурме публицистика и култура. Това са високо ценени критици, не само защото са истински свързани с виното и храната, а и защото са идеолози за създаване на винена и гурме общност в България.
* Информация на партньор на iNews.bg