Сладките напитки водят до инсулт, сърдечна недостатъчност и предсърдно мъждене

Това твърди проучване

по статията работи: iNews | 10.12.2024 | 15:15

Прекомерната консумация на добавена захар увеличава риска от инсулт и аневризма, констатират учени, докато изследват връзката между консумацията на захарт и риска от сърдечно-съдови заболявания. Умерената консумация на сладки храни е свързана с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания. В същото време, приемът на подсладени напитки увеличава риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и предсърдно мъждене.

Проучването подчертава значението не само на количеството, но и на източника на захарта и контекста на нейното потребление. Въпреки че повечето здравни организации препоръчват ограничаване на захарта за подобряване на храненето и защита на зъбите, досега имаше малко данни за влиянието на захарта върху сърдечно-съдовите заболявания. 

Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртност и болести в Европа, а промяната в хранителните навици може да намали риска. За да изследват как различните видове захар влияят на тези заболявания, авторите събрали данни от две големи кохортни проучвания и разгледали връзката между три основни вида захар - мед, сладкиши и подсладени напитки - и седем вида сърдечно-съдови заболявания. 

Участниците в изследването били наблюдавани до диагностицирането на сърдечносъдовото заболяване или до края на периода на проследяване през 2019 г. През този период 25 739 участници били диагностицирани със сърдечносъдов проблем. 

Учените използвали тези данни, за да разграничат как различните видове захар влияят на риска от различни сърдечносъдовите заболявания. Резултатите показали, че консумацията на сладки напитки е най-опасна за здравето, като редовната консумация на подсладени напитки значително увеличава риска от исхемичен инсулт, сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене и аневризма на коремната аорта. Ликвидните захари в тези напитки осигуряват по-малко чувство за ситост, което може да доведе до прекомерна консумация.

В допълнение, учените открили, че увеличаването на захарта повишава риска от определени сърдечносъдови заболявания, като инсулт и аневризма на коремната аорта, а също така увеличава риска от сърдечна недостатъчност при хора с нормален индекс на телесна маса (ИТМ). Интересното е, че най-високият риск е наблюдаван при хора с много ниска консумация на сладки храни, докато тези, които ги консумират от време на време, имат по-добри здравни резултати. Учените отбелязват, че макар изследването да не установява причинно-следствена връзка, ниският прием на захар не е задължително полезен за сърдечносъдовото здраве.

Експертите подчертават, че е необходима допълнителна работа, за да се разберат механизмите, свързани с различното въздействие на различните видове консумация на захар. Те отбелязват, че начинът на хранене е силно зависим от демографски и културни фактори. Въз основа на проучването, извършено сред шведското население, учените предупреждават, че хранителните навици и фактори на начина на живот могат да варират в различните популации.

Особено значение има социалният обичай "фика" в Швеция, при който редовните почивки за кафе и сладкиши са дълбоко вкоренени в културата, пише Puls.bg. Това означава, че резултатите от проучването може да не са приложими към други популации с различни хранителни и социални традиции.

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност в световен мащаб, като се оценява, че те са отговорни за около 32% от всички случаи с фатален край, според Световната здравна организация (СЗО). Това означава, че всяка година повече от 17 милиона души губят живота си поради сърдечни заболявания, включително инфаркти, инсулти и други съдови заболявания.

Превенцията на тези заболявания включва здравословно хранене, редовна физическа активност, управление на стреса, отказ от тютюнопушене и ограничаване на консумацията на алкохол. Освен това, поддържането на здравословно телесно тегло, редовното следене на кръвното налягане и холестерола, както и ранното диагностициране на рискови фактори, са ключови за намаляване на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Госпожа Чудо игрален филм...
  • 09:30 Празнично богослужение за Рождество...
  • 11:30 Средо зиме по Коледа коледни обичаи...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:20 Малка нощна приказка детски тв филм
  • 12:55 Коледно послание и благословия...
  • 13:30 Топ 10 - български танцов фолклор...
  • 15:30 Коледен годежен пръстен игрален...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Коледа по съседски" -...
  • 14:30 ПРЕМИЕРА: "Коледа в Нотинг Хил" -...
  • 16:30 "Последна ваканция" - комедия,...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 НА ЖИВО: "Българската Коледа" -...
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "Момчето, което можеше да бъде...
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Веселин Маринов - "Коледен...
  • 14:30 "Два малки свята" (премиера) - с...
  • 16:10 "Феята на зъбките 2" - с уч. на...
  • 18:00 "Скрита самоличност" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.