Червеното вино бори холестерола

Той помага на организма да не усвоява вредните вещества от червеното месо

по статията работи: Елена Кирилова | 14.01.2013 | 17:03

Поливането на порция червено месо с чаша червено вино, холестеролът от месото няма да се натрупва в кръвта. Това са открили израелски учени от Еврейския университет в Ерусалим, съобщава Daily Telegraph.

Според експертите това потвърждава факта, че червеното вино намалява опасността от сърдечносъдови заболявания. Те твърдят, че вредните съставки на местото могат да се натрупат в кръвта и да доведат до образуването на "лош” холестерол. Той, от своя страна, може да увреди кръвоносните съдове. Освен това е основна причина за увеличаването на опасността от сърдечносъдови проблеми.

Учените са открили, че полифенолите, които съдържа виното, пречат на съединенията да бъдат усвоени.

За да установи това екипът е изследвал 14 здрави доброволци, които си хапвали основно червено месо и избягвали риба и пилешко. По-малка група по-късно повторила диетата, но с всяка пържола всеки от участниците изпивал по чаша червено вино.

Проучването показали, че хората, които не пиели вино, след хранене имали повече малондиалдехид в кръвта, както и модифицираният от него холестерол в кръвта. След 4 дни опити, модифицираният холестерол скочил с 97%. Той е и основна причина за втвърдяването на артериите и натрупванията по тях.

Хората, които пийвали вино с месото, нямали промени в нивата на модифицирания холестерол, предава БТА. В част от случаите нивата му дори спадали. Учените смятат, че този ефект може да бъде постигнат, ако месото се маринова във вино, а не се поднася просто чаша с напитката.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 Митридат Египетски 14.01.2013 | 18:25
алкохолът е спасил света от полудяване
4 Пламен Ризов 14.01.2013 | 17:34
Да де, ама е вредно за 100 други неща. Например за стомаха. На мен не ми го препоръчват.
3 Мая La 14.01.2013 | 17:31
"За да установи това екипът е изследвал 14 здрави доброволци, които си хапвали основно червено месо и избягвали риба и пилешко." За автора на тая статия - пилешките бутчета също се водят червено месо. За справка - който и да е лекар или ветеринар... пък ако щете и готвач.
2 Митридат Египетски 14.01.2013 | 17:19
ето затова всяка вечер пия червено вино
1 rozalij atanasova 14.01.2013 | 17:18
Знаем, че е полезно и без да се правят подобни изследвания. Особено през зимния сезон всяка вечер си пийвам чаша домашно червено вино.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:15 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:10 Малки истории /п/
  • 04:05 Чешити /п/
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Книга на книгите 3 анимационен...
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Спирала" - сериал, с.4, еп.4
  • 01:45 "Приятели" - сериал
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Частни детективи" - сериал, сезон 3
  • 01:00 "Черният списък" - сериал, сезон 7
  • 02:00 "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.