Обсъждат качествата на традиционната лютеница

Оцветители, консерванти и пюре от тиква често са основни съставки в продукта

по статията работи: Миглена Ивановa | 10.05.2011 | 07:24

Въвеждането на минимални качествени изисквания за запазване традиционния вкус на лютеницата ще обсъждат директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов и представители на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

За въвеждането на стандарт за лютеницата, както и други продукти от консервната промишленост за първи път заговори директорът на Института по консервна промишленост в Пловдив към Селскостопанска академия Павлина Параскова.

Още в средата на миналата година тя заяви в интервю за Агенция "Фокус", че лютеницата, която консумира българският потребител, е с неизвестно качество, още повече че повечето консервни предприятия ползват вносни суровини заради по-ниските цени.

Дискусията за въвеждането на стандарт за лютеницата беше подновена в средата на април 2011 г., след като беше представен стандартът за хляба.

Мотивите на БАБХ са, че лютеницата е традиционен продукт, консумиран от всяко българско семейство.

От агенцията пък подчертаха, че инициативата този път идва от самите производители, които искат да се разграничат от продуктите с оцветители, консерванти, доматено пюре и пюре от тиква.

Стандартът ще бъде изготвен от консервните фабрики, със съдействието на експерти от БАБХ.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


11 Borislav Bonev 10.05.2011 | 10:31
Представяте ли си - има лютеница, в която няма нито домати, нито чушки, каква лютеница е тогава? Тези продукти от оригиналната рецепта виждаме доста добре са заместени с оцветители, консерванти и забележете - пюре от тиква! За мен това е недопустимо. Както накараха производителите на сирене и кашкавал с растителни мазнини, да сменят името на продукта, така трябва да бъде и с това бегло подобие на лютеница.
10 Пролет Генадиева 10.05.2011 | 09:40
Аз също искам Алекс, но няма, ям си лютеницата от магазина и само мога да си спомням за тази на баба. :(
9 Алекс Г. 10.05.2011 | 09:11
Пролет, стига толкова, че като те слушам, ако знаеш как ми се прияде топъл хляб с домашна лютеница ... мечти, мечти, които се случваха в миналото, но не и днес :-).
8 Пролет Генадиева 10.05.2011 | 09:07
Така е Алекс, аз помня, че нямах търпение с баба да направим и да си намажа филия. По цял ден можех да ям от нейната лютеница, а вкусът й, топлият хляб. Беше невероятно хубава, още усещам вкуса.
7 Живка Илиева 10.05.2011 | 09:04
Нищо българско няма вече май в лютеницата – смесват чушково и доматено пюре, внос от Китай, малко подправки за аромат и хоп в бурканчетата. А ние ядем и си мечтаем за домашна лютеница, ухаеща на печени чушки, пушек и домашни подправки от градината на баба...
6 Алекс Г. 10.05.2011 | 08:59
Пролет, аз лично съм помагал на село да правим лютеница. Това е най-хубавата и сладка, която човек може да опита. Жалко, че времената се промениха и сега разчитаме повече на производителите, които злоупотребяват с качеството и не влагат нужните материали в продуктите си.
5 Пролет Генадиева 10.05.2011 | 08:57
Няма нищо по-хубаво от домашната лютеница, спомняте ли си, едно време нашите баби какви лютеници правеха и какъв им беше вкусът, нищо общо със сегашните. А за сегашните, нямам коментар и не искам да споменавам, какво слагат в тях, ще се отвратите и няма да поискате лютеница, освен, ако не е домашна.
4 Алекс Г. 10.05.2011 | 08:53
Вече няма и помен за качеството, което преобладаваше в миналото. Днешните хранителни продукти са си една химия, която организма усвоява. Не стомах скоро ще ни боли, а в болниците ще ни вкарат от тези подобия на храна! Поне си намерих хубав хляб, който да си купувам и съм много доволен, че поне един в тази държава иска да прави хубав и качествен хляб. Винаги ще толерирам такива производители.
3 Златка Стоева 10.05.2011 | 08:52
Производителите започнаха да стават прекалено крайни в стремежа да си отбележат някой друг разход по-малко, за сметка на качеството на предлагания продукт, в случая лютеницата. Когато пазарувам винаги предпочитам лютеницата на "Първомайци" и едросмяланата на "Олинеза". При останалите твърде ясно си личи, че оцветителите са повече от естествените съставки, ако изобщо може да се говори за такива.
2 Ани Г. 10.05.2011 | 08:50
Да бе, като си купиш лютеница, забелязали ли сте, как ви се оцветява лъжицата или устата с някаква боя?! И обикновено винаги те боли корем от нея. На времето, емблематичната лютеница "Хорце", как понасяше на всички и никой не се оплакваше от нея, че е пълна с оцветители и консерванти? Сега пак я има, но качеството й определено не е същото. Време е да се наложи стандарт, над всички традиционно български храни, защото повече така не може.
1 V D 10.05.2011 | 08:49
Хайде въвеждайте този стандарт за лютеницата, че около Коледа да можем да го опитаме. Този за хляб "България" още го чакаме да дойде в магазините. Толкова се говореше, че още на Великден ще го опитаме, пък какво стана и Гергьовден мина, а следа от хляба няма.

ТВ програма

Кино

  • Сега История с куче без куче детски тв...
  • 07:00 Имало едно време анимационен филм/п/
  • 07:15 Телепазарен прозорец
  • 07:30 Библиотеката
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 11:30 Опитай света... с Ханес
  • 12:00 По света и у нас
  • Сега "Тайни оръжия: Втора световна...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи" - мистъри,...
  • 14:20 "Послушай сърцето" - романтичен...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • Сега "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Семейство Адамс" - анимация
  • 14:50 "Пак ли ти?" - с уч. на Кристен...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.