Въвеждането на минимални качествени изисквания за запазване традиционния вкус на лютеницата ще обсъждат директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов и представители на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.
За въвеждането на стандарт за лютеницата, както и други продукти от консервната промишленост за първи път заговори директорът на Института по консервна промишленост в Пловдив към Селскостопанска академия Павлина Параскова.
Още в средата на миналата година тя заяви в интервю за Агенция "Фокус", че лютеницата, която консумира българският потребител, е с неизвестно качество, още повече че повечето консервни предприятия ползват вносни суровини заради по-ниските цени.
Дискусията за въвеждането на стандарт за лютеницата беше подновена в средата на април 2011 г., след като беше представен стандартът за хляба.
Мотивите на БАБХ са, че лютеницата е традиционен продукт, консумиран от всяко българско семейство.
От агенцията пък подчертаха, че инициативата този път идва от самите производители, които искат да се разграничат от продуктите с оцветители, консерванти, доматено пюре и пюре от тиква.
Стандартът ще бъде изготвен от консервните фабрики, със съдействието на експерти от БАБХ.