Две мелници са одобрени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да произвеждат брашно за производството на хляб по утвърдения стандарт "България". Други седем предприятия пък ще произвеждат стандартен хляб, става ясно от списък, публикуван на сайта на агенцията.
Мелниците са "Мелница Сливен 2003" ООД и "София Мел" ЕАД, а сред хлебопроизводителите се открояват имената на "Унипек", "Хлебни изделия Подуяне", "Хлебозавод Стражица" и други. Само бял хляб по стандарт ще произвежда пазарджишката фирма "Хлебмаш Комерс", а само бял и "Добруджа" - "Хлебопроизводство и сладкарство – Велинград". Останалите предприятия ще правят и трите вида хляб по утвърден стандарт.
Стандартът за три вида хляб – бял, "Добруджа" и типов, беше утвърден на 5 април 2011 г. На 21 април 2011 г. пък в магазинната мрежа се появи хляб по стандарт на един от производителите, който успя да изпълни всички изисквания преди празниците. Още петнайсетина производители пък чакаха разрешение да започнат производство на хляб по стандарт.
Според стандарта, за производството ще са необходими само брашно, сол, мая и вода, а при необходимост заради по-лоша реколта от пшеница ще могат да се добавят аскорбинова киселина, оцетна киселина и моно или диглицериди на естествени мастни киселини (или олио). Хлябът по стандарт няма да съдържа оцветители, избелители и консерванти.
За производството на хляб по стандарт ще се ползва само качествена пшеница – от първа, втора и втора "Б" група, която обаче е с малък дял от общия обем на реколтата. Това най-вероятно ще наложи внос на качествена пшеница, както и употребяване на позволените от стандарта добавки за подобряване показателите на по-нискокачествената пшеница.