Седем фирми имат право да правят хляб "България"

Две мелници могат да произвеждат брашно за новия стандарт

по статията работи: Миглена Иванова | 27.04.2011 | 11:29

Две мелници са одобрени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да произвеждат брашно за производството на хляб по утвърдения стандарт "България". Други седем предприятия пък ще произвеждат стандартен хляб, става ясно от списък, публикуван на сайта на агенцията.

Мелниците са "Мелница Сливен 2003" ООД и "София Мел" ЕАД, а сред хлебопроизводителите се открояват имената на "Унипек", "Хлебни изделия Подуяне", "Хлебозавод Стражица" и други. Само бял хляб по стандарт ще произвежда пазарджишката фирма "Хлебмаш Комерс", а само бял и "Добруджа" - "Хлебопроизводство и сладкарство – Велинград". Останалите предприятия ще правят и трите вида хляб по утвърден стандарт.

Стандартът за три вида хляб – бял, "Добруджа" и типов, беше утвърден на 5 април 2011 г. На 21 април 2011 г. пък в магазинната мрежа се появи хляб по стандарт на един от производителите, който успя да изпълни всички изисквания преди празниците. Още петнайсетина производители пък чакаха разрешение да започнат производство на хляб по стандарт.

Според стандарта, за производството ще са необходими само брашно, сол, мая и вода, а при необходимост заради по-лоша реколта от пшеница ще могат да се добавят аскорбинова киселина, оцетна киселина и моно или диглицериди на естествени мастни киселини (или олио). Хлябът по стандарт няма да съдържа оцветители, избелители и консерванти.

За производството на хляб по стандарт ще се ползва само качествена пшеница – от първа, втора и втора "Б" група, която обаче е с малък дял от общия обем на реколтата. Това най-вероятно ще наложи внос на качествена пшеница, както и употребяване на позволените от стандарта добавки за подобряване показателите на по-нискокачествената пшеница.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 Ани Г. 27.04.2011 | 12:35
Извинявам се за предния пост, не беше за тук.
4 Ани Г. 27.04.2011 | 12:33
"С други думи – инвестира се в дългосрочен краен резултат, а не в междинен успех – нещо толкова типично за борсовите пазари." И не само за тях, ами за всички българи, бизнесмени или инвеститори, като цяло. Свикнали сме да мислим на дребно, краткосрочно, като се осланяме на временната печалба и успех. Wrong! Дългосрочната идея за инвестиране на пари, е много по-перспективна и носеща повече печалба, която е постоянна. Може би, все още не сме дораснали за такава идея, като микрофинансирането, ама е време да за почнем да се учим.
3 Ани Г. 27.04.2011 | 12:24
Пролет, няма как всички хлебопекари да произвеждат хляба по стандарт, защото този хляб като цяло е по-скъп от другите и не всички могат да си позволят да купуват всеки ден такъв хляб. А и на самите фирми ще им излиза по-скъпо. То само за тези, ще се наложи да внасят пшеница, точно в нашата страна, която е била основен производител..да не говорим тогава, ако всички правеха качествен хляб. Може би, по-натам, нещата ще се променят и ще могат дори и по-малките хлебопекарни да произвеждат качество. Засега, толкоз!
2 Илиян Илиев 27.04.2011 | 12:04
''Това най-вероятно ще наложи внос на качествена пшеница" Затова ли го правят този стандарт? Да внасят пшеница! Този стандарт да не се окаже като този с колбасите? Между другото не съм виждал все още хляб по този стандарт по магазините.
1 Пролет Генадиева 27.04.2011 | 12:01
Доста ме тревожи фактът, че много малко фирми са заявили, че ще произвеждат хляб по новият стандарт. Според мен всички хлебопекарни, трябва да произвеждат хляб по новият стандарт, защото качеството на сегашния и технологията по която се произвежда, са доста съмнителни. А да не говоря какви неща съм намирала в хляба.

ТВ програма

Кино

  • Сега История.bg /п/
  • 04:15 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 05:45 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 06:00 История с куче без куче детски тв...
  • 07:00 Имало едно време анимационен филм/п/
  • 07:15 Телепазарен прозорец
  • 07:30 Библиотеката
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 05:00 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Тайни оръжия: Втора световна...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Лабиринт към щастието" - сериен...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.