През април тенденцията на покачване на цената на едро на захарта придобива затихващ характер, сочи движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през месец април 2011 г., съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
След лекия спад на цената на олиото през март, през април се засилва тенденцията на намаляване на стойностите. През април цените на млечните произведения продължават плавно да се покачват, но при движението на цената на кашкавала и маслото е отчетен по – слаб ръстът в сравнение с предходния месец.
През месец април спрямо месец март е регистрирано леко покачване на цената на рибата и захарните произведения. Цените на останалите хранителни стоки, предмет на този анализ са стабилни, като движението им е в диапазон плюс/минус 1-4%.
Запазват се тенденциите на сезонно поскъпване на плодовете и зеленчуците, като по-силен възходящ тренд за месеца е отчетен при цените на ябълките, портокалите и оранжерийните домати, а при оранжерийните краставици е отчетен спад.
През първата седмица на м. април се запазва възходящата тенденцията на движение на кривата на Индекса на Тържищните Цени от предходния месец. В резултат на известно стабилизиране на цените на повечето основни хранителни стоки и поевтиняването през втората седмица на месеца на оранжерийните зеленчуци, индексът на тържищните цени бележи лек спад.
През втората половина на април кривата на индекса отново тръгва плавно нагоре, като в края на месеца стойностите му се стабилизират на ниво 2.023 пункта. Колебанията на цените на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците в двете посоки рефлектират върху движението на индекса и водят до разнопосочните тенденции, наблюдавани през месеца.
През април се запазва възходящият тренд при движението на цената на захарта, но кривата има значително по-плавен характер, като спрямо март е отчетен ръст на стойностите от 2,4%. Леко поскъпване на месечна база с около 5-6% се наблюдава при кравето сирене, а при цените на останалите млечни произведения се наблюдава незначителен ръст в диапазона 0,5 – 1,8%.
Цените на месните произведения бележат слабо колебание нагоре с около 1 – 3%. Запазва се тенденцията от последния месец на покачване на цената на захарните изделия, като спрямо предходния месец цената на обикновените вафлите се е повишила с 5,6%. Движението на цените на останалите хранителни стоки е в диапазона ±1-3%.
Цените на повечето плодове и зеленчуци, предмет на този анализ, са по-високи през април в сравнение с март. Най-голям ръст бележат цените на оранжерийните домати – 18%, портокалите – 17% и ябълките – 15%. При цените на лимоните, зелето и морковите е отчетен средномесечен ръст от около 2 – 4%.
Спад на цените през април, спрямо март се наблюдава при оранжерийните краставици с 24% и на чесъна и бананите с 3%. Цената на картофите през април остава на нивото от предходния месец.
Спрямо същия месец на миналата година е отчетен ръст от около 70 - 80% на цената на картофите и чесъна. Ябълките и зелето са поскъпнали на годишна база с около 40%. Покачване на цените годишна база в интервала 7 – 11% е отчетено при бананите, портокалите и морковите.
През април 2011 г. се наблюдават по-ниски цени в сравнение със същия период на миналата година на лимоните (8,5%).