С 30% е свито потреблението на сладкарски и тестени изделия, коментира председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева пред агенция "Фокус".
В сладкишите основен компонент е захарта, а цената ѝ расте непрекъснато от началото на годината. Ако поскъпването продължи, свиването на потреблението ще бъде още по-голямо. Това може да доведе до фалит немалко малки и средни предприятия, допълни още Кукушева.
В България около 1 000 фирми се занимават с производство на сладкарски изделия, чиято основна съставка е захарта. В същото време цената на суровината е една от най-високите в Европа, смята още тя.
Българските производители използват захар, произведена в България. За разлика от европейските производители - тяхната основна съставка е не захар, а заместители. подсладителите обаче са в основата си химия, коментира председателят на Федерацията.
"Тази непостоянна, с покачващ се непрекъснато тренд, цена на захарта е пагубна върху рентабилността на този тип производство, тъй като суровината поскъпва с дни, а цената на крайните изделия не може да се променя със същите темпове. В момента трудно и почти оцеляващо се справят българските производители с тази крайна цена. В повечето случаи прибягват до заместители, т.нар подсладители", заяви Кукушева.
Върху цената се отразява и повишението на енергийните разходи - с 35% след повишението на електроенергията от 1 юли. Така браншът е принуден да свива производството си.