Ядем все по-малко сладкиши

Захарта у нас е една от най-скъпите в Европа и това свива потреблението, оплакват се сладкари

по статията работи: Деляна Петкова | 23.08.2011 | 13:56

С 30% е свито потреблението на сладкарски и тестени изделия, коментира председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева пред агенция "Фокус".

В сладкишите основен компонент е захарта, а цената ѝ расте непрекъснато от началото на годината. Ако поскъпването продължи, свиването на потреблението ще бъде още по-голямо. Това може да доведе до фалит немалко малки и средни предприятия, допълни още Кукушева.

В България около 1 000 фирми се занимават с производство на сладкарски изделия, чиято основна съставка е захарта. В същото време цената на суровината е една от най-високите в Европа, смята още тя.

Българските производители използват захар, произведена в България. За разлика от европейските производители - тяхната основна съставка е не захар, а заместители. подсладителите обаче са в основата си химия, коментира председателят на Федерацията.

"Тази непостоянна, с покачващ се непрекъснато тренд, цена на захарта е пагубна върху рентабилността на този тип производство, тъй като суровината поскъпва с дни, а цената на крайните изделия не може да се променя със същите темпове. В момента трудно и почти оцеляващо се справят българските производители с тази крайна цена. В повечето случаи прибягват до заместители, т.нар подсладители", заяви Кукушева.

Върху цената се отразява и повишението на енергийните разходи - с 35% след повишението на електроенергията от 1 юли. Така браншът е принуден да свива производството си.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 Силвия Димитрова 23.08.2011 | 16:22
Това е то, да си част от световните пазари – караш срещу супер скъпо гориво и ядеш шоколади на солена цена. Първо увеличиха сладкарските изделия в началото на годината, а сега пак. Причината – разбира се, не само е захарта, но и покачващата се цена на какаото на въпросните световни пазари. Това е много подмолен и добре планиран ход за постепенно увеличаване, така че крайния потребител да не се усети.
6 Ани Г. 23.08.2011 | 15:59
Най-голямото изкушение за всяка жена, а и не само, явно ще бъде отнето малко по-малко, като достъпна цена отново от дългите пипала на финансовата криза! Както се вика, човек не може и да си облажи малко за утеха, защото и това се покачва каро цена! Да не говорим за баш сладкарите, които правят магически неща в кухнята, но цената също е магическа после :(
5 d.krumova _ 23.08.2011 | 15:46
Това, че сладкарските изделия драстично поскъпнаха, не означава ни най-малко, че сме спрели да ги консумираме. Можем да не купуваме по цели торти както преди, но пак си набавяме калоричните изкушения от по-евтини източници, които са наблъскани с всякакви химични субстанции, за които не сме и чували. Жалко и за сладкарниците, които съвсем ще загубят клиентела.
4 Стамена Георгиева Георгиева 23.08.2011 | 14:44
Дали българинът се храни вече по-здравословно или просто в сезона на плодовете избягваме всички видове сладки изкушения? Дори и да не е само сезонно, пак е нещо. Вече на пазара се появиха доста по-здравословни десертчета и голяма част от дамите забелязвам, че сладко си ги хапват, а и аз съм в това число.
3 Мариана . 23.08.2011 | 14:39
Това до някъде е добра новина, като изключим заплатите и съдбата на работещите в тази сфера. Нали все говорим за здравословно хранене, а сладкишите със захар или подсладители не се отразяват добре на талията, кръвната захар и здравословното ни състояние като цяло, ако не са в умерени количества. Плюс това бялата рафинирана захар далеч не може да се каже, че е полезен продукт, а и каквото и да си говорим води до пристрастяване, за това производителите я слагат във всичко.
2 Георги Петров 23.08.2011 | 14:10
"Българските производители използват захар, произведена в България. За разлика от европейските производители - тяхната основна съставка е не захар, а заместители. подсладителите обаче са в основата си химия, коментира председателят на Федерацията." Поне ние се доверяваме на традициите и не използваме изкуствени заместители, които да изгубят традиционния вкус на някои сладки изделия.
1 Свежка . 23.08.2011 | 14:10
И аз, подобно на българските производители, се справих трудно и почти оцеляващо с изчитането на тази статия, толкова арт написана, дори неразбиращо :)

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:10 Малки истории /п/
  • 04:10 Чешити /п/
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Книга на книгите 2 анимационен...
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.