Проучване показва, че червеното грозде, червеното вино и боровинките могат да спомогнат за укрепване на здравето чрез подсилване на имунната система на организма, съобщи в."Daily Telegraph”.
В ново изследване на учени от университета на Орегон е бил проверен ефектът на 446 различни съединения върху имунната система.
Установено е било кои две от тая са най-действени. Тези съединения са взаимодействали с витамин D, повишавайки активността на гена CAMP. А той спомага да се засили имунният отговор.
Първото съединение е ресвератрол, което може да бъде открито в червеното грозде и вино. Преди време бе установено, че то има още антираков ефект и намалява риска от сърдечносъдови болести.
Новата работа на учените от университета на Орегон е първото изследване, което показва нагледно как съединението си взаимодейства с витамина.
Второто съединение е птеростилбен (съдържа се в боровинките, намалява показателите на холестерина), допълва БТА.
Доктор Адриан Гомбарт, ръководител на изследването, констатира: съвместната дейност на тези съединения с витамин D еднозначно усилва експресията на гена CAMP. Този ген е задействан в работата на имунната система, както и витамин D.
Но за ресвератрола и птеростилбена в научните среди се заговори за пръв път.
Засега изследванията са правени само върху клетъчни култури в лаборатории. Затова е трудно да се каже доколко съединенията, които са в състава на хранителните продукти, ще се окажат ефективни и ще покажат същия резултат.