Ключът към дълголетието се крие в похапването на суши навън през зимата, твърдят американски учени, цитирани от Daily Express.
Според екип от Университета в Мичиган ниските температури и уасабито активират генетичен процес в мастните клетки и невроните, който удължава живота на кръглите червеи.
Същата "генетичната програма” съществува и при хората, ето защо експертите смятат, че е възможно тя да забавя процеса на стареене.
Учените смятат, че студеният въздух активира рецептор, познат като канал TRPA1 в нервните и мастните клетки на кръглите червеи. Той предава калций в клетките, достигайки до ген, който е свързан с дълголетието.
Подправката уасаби също има свойството да активира канала TRPA1.
Всичко това кара експертите да смятат, че сушито през зимата може да е особено полезно за забавянето на процеса на стареене, предаде БТА.